Инджирлик

Германия официално напуска турската въздушна база Инджирлик

Германия и Турция не успяха да преодолеят разногласията си във връзка с посещението на германски експерти в авиобазата Инджирлик. Заради затова Берлин ще трябва да изведе своите войници, заяви в Анкара германският първи дипломат Зигмар Габриел след срещата си с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

„Съжалявам, но трябва да разберете, че по вътрешнополитически причини ще трябва да предислоцираме нашите военнослужещи”, каза Габриел, цитиран от берлинския вестник „Велт”.

Днес той направи последен опит да постигне на компромис и да убеди турските власти да дадат достъп на немски парламентаристи, които искат да инспектират своите военни в Инджирлик. В базата има около 260 военнослужещи от Германия, участващи в международната мисия срещу Ислямска държава.

Габриел съобщи, че в най-скоро време парламентът ще даде на правителството мандат за търсене на ново място за авиобаза. Вероятно тя ще бъде в Йордания.

Между Анкара и Германия се натрупа сериозно напрежение заради предизборната кампания преди референдума за конституционни промени в Турция.

- реклама -