Шулц преговори Меркел правителство широка коалиция

Германия на крачка от решаване на кризата. Социалдемократите ще преговорят с Меркел

Германия се приближи с една стъпка по-близо до решаването на политическата си криза, след като Германската социалдемократическа партия се съгласи да участва в преговори с канцлера Ангела Меркел.

Страната с най-мощната икономика в Европа бе обхваната от политически сътресения, след като проучвателните преговори за коалиция между консерваторите на канцлера, либералите от Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените се провалиха.

„Няма да създаваме пречки само заради самите пречки“, каза лидерът на ГСДП Мартин Шулц, отказвайки се от досегашната си категорична позиция, че партията му отива в опозиция. Той обаче допълни, че създалата се ситуация няма „автоматично“ решение – което може да е под формата на коалиция или подкрепа за правителство на малцинството, и преди да бъдат предприети действия, трябва първо да се получи одобрението на ръководството на партията.

На парламентарните избори в германия на 24 септември консервативният блок на Меркел завърши на първо място, но с рекордно ниски резултати. Така, без категорично мнозинство, канцлерът трябваше да търси коалиционната подкрепа на СвДП и Зелените. Проучвателните преговори между тях обаче не успяха да завършат със споразумение, като основни пречки пред него бяха въпросите за миграцията, климата и европейската политика.

В момента Меркел има няколко варианта пред себе си, освен нови избори – да предложи нова широка коалиция на ГСДП или да поведе правителство на малцинството, най-вероятно със Зелените, надявайки се на подкрепата на социалдемократите.

Шулц многократно е отхвърлял възможността за участие в правителство на Меркел, но е изправен пред все повече натиск от страна на своята собствена партия, като по този начин да се предотврати удължаването на политическата криза, по време на която е било решено, че трябва да се започнат преговори с консерваторите.

„ГСДП не може да се държи като дете, което се цупи в ъгъла“, каза правосъдният министър Хайко Маас от ГСДП след осемчасова среща на неговата партия в четвъртък.

В същото време президентът Франк-Валтер Щайнмайер, самият той също високопоставен социалдемократ, се включи в натиска върху Шулц, посочвайки, че сега е времето „когато всички участници трябва да преосмислят поведението си“.

- реклама -