Германия

Германия може да започне да набира чужденци за войници

Седем години след като Германия отмени задължителната военна служба, началник във войската заяви, че наемането на граждани на ЕС е „опция“ за попълване на експертни длъжности в армията.

Генералният инспектор на армията Еберхард Цорн смята, че силите трябва да „гледат във всички посоки по време на липса на квалифициран персонал“, като лекари и ИТ специалисти.

Германия цели да увеличи военните си сили с 21 000 души до 2025 година

Освен това Берлин обеща да увеличи бюджета си за отбрана от 1,2% на 1,5% от брутния си вътрешен продукт до 2024 г., като се има предвид критиката на президента Доналд Тръмп, че не изпълнява целта на НАТО от 2% от БВП.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви в интервю в четвъртък, че 182 000 униформени военнослужещи вече са наети от армията, което е увеличение с 6 500 за две години. В рамките на седем години личният състав трябва да достигне 203 000.

Тя каза, че армията сега е съставена от 12% жени и само тази година един от трима души, кандидатстващи за офицер, е била жена.

Генерал Цорн заяви пред медийната група „Функе“ , че „разбира се, че Бундесверът се нуждае от персонал“, а армията трябва да „настоява за подходящо ново поколение“, въпреки че гражданите на ЕС в униформа са „опция“ да бъдат разглеждани само в специализирани области.

От медийната група заявиха, че правителството вече е консултирало партньори от ЕС и че повечето са реагирали предпазливо, особено в Източна Европа.

Според законите след Втората световна война войниците в германската армия трябва да са немци.

Шефът на комисията по въоръжените сили в парламента Ханс-Петер Бартелс, заяви, че набирането на граждани на ЕС вече е „своего рода нормално“, тъй като много войници вече имат двойно гражданство или имигрантски произход.

- реклама -