Меркел

Германия изтегля военните си от база Инджирлик след спор с Анкара

Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел реши да изтегли германските военнослужещи и разузнавателни самолети от турската база Инджирлик. Причина за това стана отказът на турските официални представители да позволят на германски депутати да посетят военнослужещите, съобщава Асошиейтед прес.

Военните и самолетите, участващи в международната коалиция за борба срещу „Ислямска държава“, ще бъдат предислоцирани в Йордания. Меркел посочи, че тази стъпка ще позволи на Германия и Турция да отстранят един от многото проблеми, които водят до разногласия между двете страни-съюзнички от НАТО.

Около 270 германски военнослужещи, както и шест германски разузнавателни самолета Торнадо и един самолет-цистерна, са разположени в турската база Инджирлик, близо до сирийската граница.

Германия обеща да направи каквото може, за да ограничи щетите, причинени от прехвърлянето на германските военни в Йордания. Германското министерство на отбраната заяви, че в резултат на прехвърлянето самолетът-цистерна ще бъде извън действие за две до три седмици, а разузнавателните самолети – за два до три месеца.
Меркел каза, че Берлин ще се консултира със съюзниците си за „възможностите за заместване“ през този период. Тя посочи, че прехвърлянето „ще бъде осъществено възможно най-бързо, така че коалицията за борба срещу ИД да може да продължи да действа“.

Разполагането на германски военни зад граница изисква одобрение от парламента и германските лидери изтъкват, че е от основно значение депутатите да могат да посещават военнослужещите, когато искат.

Турция блокира последното искане за посещение в Инджирлик, след като бе разгневена от решението на германските власти да дадат убежище на войници и други турски граждани, които Анкара обвинява в участие в миналогодишния осуетен преврат.

Предишна безизходица, свързана с посещение в Инджирлик миналата година, бе разрешена в крайна сметка. Но този път, при посещението си в Анкара в понеделник, германският външен министър не успя да намери изход от задънената улица, припомня АП.

Отношенията между двете държави се обтегнаха и заради арестуването в Турция на двама германски журналисти, както и заради забраната, която местните власти в Германия наложиха по-рано тази година за предизборни митинги с участието на турски министри в рамките на кампанията за референдума за конституционни промени в Турция.

Преместването ще означава, че на Германия вече няма да й се налага постоянно да спори с Турция за посещения на германски депутати, заяви Меркел пред журналисти в Берлин.

„Тогава ще можем да се съсредоточим в нашите разговори върху други въпроси“, каза тя. „Има достатъчно трудни теми, но аз не виждам в тази стъпка ситуация, в която нещата са се влошили“, посочи германският канцлер.

Като даде пример с въпроси като миграционния поток и икономическите връзки, Меркел отбеляза, че Германия има много „общи интереси“ с Турция и двете страни трябва да продължат диалога.

Германският министър на отбраната се е обадил на турския си колега Фикри Ъшък, за да благодари на Турция и да го информира за решението, съобщиха турски официални представители. Ъшък каза, че ще бъдат взети мерки, така че изтеглянето да не засегне борбата срещу „Ислямска държава“, са заявили военни източници, пожелали да останат анонимни.

Източник: БТА

- реклама -