Алексей Навални

Германия изпрати самолет за Навални, руските лекари не разрешават транспортирането му

Самолет за спешни медицински нужди излетя от Германия за Русия, за да транспортира лидера на опозицията Алексей Навални, който е хоспитализиран и е на интензивно лечение, след като претърпя предполагаемо отравяне.

Спасителният самолет е бил изпратен от баварския град Нюрнберг в 03:11 ч., съобщава немския ежедневник Билд.

Преди това шефът на германска неправителствена организация заяви, че берлинската болница Charite е готова да лекува Навални.

Самолетът, който се очаква да отведе Навални от руския град Омск до Берлин, излетя с медицински екип на борда, каза филмовия продуцент Яка Бизил пред германската агенция DPA, като добави, че са успели да получат всички разрешителни за трансфера.

В същото време, главният лекар на болницата в Омск отказа категорично транспортиране на Навални.

Според д-р Александър Мураховски състоянието му не позволява той да бъде местен, независимо от исканията на роднините. Навални все още е в кома, но диагноза и съответно лечение, лекарите все още нямат.

Полицията обяви, че е идентифицирала веществото, с което е отровен Навални, но не даде подробности за отровата.

Властите заявиха само, че то е опасно не само за него, но и за всички наоколо и тези, които се грижат за Навални са в защитни костюми.

Съпругата на Навални – Юлия заяви, че всичко това се прави, за да може отровата да изчезне от организма на опозиционния лидер, което се предполага, че ще стане за около 2 дни. Това е и причината, според нея, за отказът от транспортиране в Германия.

Германският канцлер Ангела Меркел поиска бързо разяснение от Русия относно обстоятелствата около предполагаемо отравяне.

- реклама -