Ангела Меркел, Германия, избори, канцлер, Бундестаг

Германия избира наследника на Ангела Меркел

Ключови федерални избори в Германия. Над 60-милиона германци гласуват днес за за канцлер и за Бундестаг. Така ще бъде избран и наследникът на Ангела Меркел, която вече 16 години е начело на на-голямата европейска икономика.

Тримата водещи кандидати за канцлер за Германия са Армин Лашет от ХДС, Олаф Шолц от СПД и Аналена Бербок от Зелените.

Резултатът от вота остава непредвидим. Разликата между двете основни партии, които се борят за изборната победа, е в рамките на статистическата грешка – около два процента.

„Двете големи политически парти – Християндемократическият съюз и Социалдемократическата партия губят от подкрепата, която имаха в миналото и ще бъдат необходими повече от две партии, за да се състави управленска коалиция. Това е почти сигурно. Коалиционните разговори ще бъдат сложни и вероятно ще отнеме известно време. Все още е абсолютно невъзможно да се предвиди какво може да стане. Възможни са няколко коалиции, няколко партии са с близки резултати и прогнозите са много трудни“, заяви Йоханес Грьобел, анализатор в Центъра за европейски политики, цитиран от БНТ.

Близо всеки трети германски избирател ще реши в последния момент за кого да гласува.

„За първи път мисля, че ще станем свидетели и на трипартийна коалиция. Проучванията засега показват, че или Лашет, или Шолц имат шансове за канцлерския пост, а Зелените ще се очаква да играят роля в следващата коалиция, същото важи и за либералите от Свободната демократическа партия“, смята Рафаел Лос, анализатор в Европейския център за външна политика.

Кандидатът на консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет прибягна до помощта на отиващата си Ангела Меркел, която на последния предизборен митинг вчера се обърна към избирателите с думите:

„Вие решавате кой ще управлява Германия. Мисля, че всички сме на едно мнение, че бъдещото правителство трябва да работи за благоденствие, сигурност и мир“.

Шолц, който е представител на умерените социалдемократи, заяви в избирателния си район в Потсдам, че много германци искат промяна и израз на това е правителство без консерваторите от ХДС/ХСС.

Освен Бундестаг, в Германия се избира и парламент в североизточната провинция Мекленбург – Предна Померания, както и нов кмет на столицата Берлин.

За фаворит в местните избори в Берлин се счита бившата министърка на младежта и семейството Франциска Гифай, която подаде оставка през май тази година заради обвинения в плагиатство в докторската и работа.

- реклама -