Facebook Фейсбук

Германия иска глоби за Facebook

Немските власти претендират за глоби върху Facebook, който според тях разпалва езикът на омразата в световен мащаб. По думите на министъра на правосъдието Хайко Маас, цитиран от The Guardian, Германия би могла да наложи санкции върху социалната мрежа, ако не изтрива незаконното съдържание по-бързо.

В интервю пред вестник Sueddeutsche Zeitung Маас заяви, че се наблюдава рязко увеличение на язвителните публикации в социалните медии през последните месеци на фона на разгорещения обществен дебат за пристигането на повече от 1 млн. имигранти от началото на 2015 година. Оттогава насам властите ежедневно се борят с потока от най-често анонимни публикации на уеб сайтове с чуждестранна собственост, подбуждащи расизъм и насилие.

Отговорът на Фейсбук

От базираната в Калифорния централа на Facebook отговарят, че служителите, отговарящи за Берлин, сериозно са се заели с преразглеждането на публикациите в мрежата.

Томас Оперман, старши депутат в Социалдемократическата партия, заяви пред германския седмичник Der Spiegel, че доминиращите социални медийни сайтове като Facebook ще трябва да изтриват агресивните постове в рамките на 24 часа или ще бъдат застрашени от глоби до 500 000 евро.

Германските служители се притесняват, че предстоящите избори в страната ще бъдат силно засегнати от речта на омразата и от разпространени в социалните медии фалшиви новини.

Националистите в Германия, които имат сериозно присъствие във Facebook, разкритикуваха предложението на правителството като опит да се ограничи свободата на словото.

- реклама -