АстраЗенека, ваксини, ЕС, доставки

Германия, Франция и Италия спират ваксинирането с „АстраЗенека“

Германия спира ваксинирането с коронавирусната ваксина на AstraZeneca след съобщения в Европа за случаи на образуване на тромби, заявявайки, че е необходим по-внимателен преглед.

„След нови съобщения за тромбози във връзка с ваксинацията в Германия и Европа, PEI счита, че са необходими допълнителни разследвания“, заяви германското министерство на здравеопазването, позовавайки се на препоръка на държавния орган за ваксини в страната, институтът „Пол Ерлих“.

сн. БГНЕС

„Европейската агенция по лекарствата EMA ще реши дали и как новите открития ще повлияят на одобрението на ваксината“, цитира изявлението АФП.

Край на ваксинацията с AstraZeneca и във Франция

Минути по-късно френските власти също спряха употребата на ваксината, произведена от британско-шведската компания AstraZeneca и Оксфордския университе, в очакване на решение на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Това заяви френският президент Еманюел Макрон, говорейки на пресконференция след френско-испанската среща на върха в Монтобан.

сн. БГНЕС

„По препоръка на френския здравен министър Оливие Веран беше решено да се прекрати употребата на ваксината на AstraZeneca. Очакваме EMA да публикува становище за лекарството утре следобед“, каза Макрон.

Веднага след това се разбра, че и Италианската агенция по лекарствата също е спряла употребата на тази ваксина в цялата страна. Както се съобщава от Министерството на здравеопазването на републиката, такова решение е взето от предпазливост „в съответствие с подобни решения на други европейски държави“.

„AIFA реши даналожи забрана за използване на ваксината за Covid-19 на AstraZeneca в Италия като предпазна и временна мярка в очакване на решение на Европейската агенция по лекарствата (EMA)“, заяви регулаторът.

сн. БГНЕС

Няколко европейски държави, включително Ирландия и Нидерландия, спряха използването на ваксините, разработени съвместно с Оксфордския университет.

И британско-шведската компания, и Оксфорд заявиха, че няма връзка между тяхната ваксина и тромбозите. AstraZeneca каза, че 15 случая на дълбока венозна тромбоза (DVT) и 22 случая на белодробна емболия, съобщени сред тези, на които е дадена ваксината, са „много по-ниски цифри, отколкото се очаква да се появят естествено сред общото население“.

- реклама -