Германия и Франция поискаха Русия да продължи примирието в Сирия

Германия и Франция поискаха Русия за продължаване на примирието в Сирия. Това се случи на тристранна  лидерска среща в Берлин тази нощ, предаде Ройтерс.

„Пауза от няколко часа няма смисъл“, каза френският президент Франсоа Оланд на пресконференция заедно с германската канцлерка Ангела Меркел след срещата.

Би било невъзможно от морална и политическа гледна точка да се срещнем с президента Путин, без да засегнем сирийския проблем и по-конкретно положението в Алепо. Това, което става в този град-мъченик, е истинско военно престъпление. Населението на Алепо не може да продължи да живее в такива непоносими условия“, подчерта Оланд.

„Тук говорим за криминални действия, за престъпления срещу цивилни“, каза и Меркел, макар и да не използва термина „военни престъпления“.

Ще има ли санкции за Русия?

Канцлерката не изключи на започващата днес среща на върха на ЕС да бъде обсъждан въпросът за санкции срещу Москва. Според нея обаче на първо място ще стои въпросът как да се помогне на хората в Алепо, „да се помогне на Червения кръст да достави поне един конвой с хуманитарна помощ, за да се появи светлина в тунела“.

2111203365Русия е готова да продължи хуманитарната пауза в Алепо

Русия е готова да продължи хуманитарната пауза в Алепо доколкото е възможно и информирахме за нашето намерение, но разчитаме и на това Западът, и най-вече САЩ, да извършат работата по разграничаване на терористите и умерената опозиция, каза от своя страна руският президент Владимир Путин след срещата.

„Ние сме готови (да продължаваме прекратяването на огъня) дотогава, докато не се сблъскаме с активизация на бандитските формирования, укрепили се в Алепо“, добави той.

Според Меркел обаче разделянето на терористите от мирните жители в Сирия е невъзможно без примирие.

11- часовото примирие в Алепо е в сила

В северозападния сирийски град Алепо тази сутрин влиза в сила 11-часово примирие.

Градът и прилежащите му райони са сред най-тежко засегнатите от военния конфликт в страната, който продължава вече пета година.

Прекратяването на огъня трябва да бъде спазвано в продължение на 11 часа, считано от 8 часа (местно време)

- реклама -