Германия е на крачка да узакони еднополовите бракове

Германският парламент може да гласува законопроект за узаконяването на еднополовите бракове още този петък, след като законодателната комисия на долната камара включи темата в дневния си ред.

„Пътят към равенството е открит“, заяви председателката на комисията Ренате Кюнаст от партията на Зелените.

Самата Ангела Меркел промени позицията си относно гей браковете.

Преди шефката на дясноцентристкия Християндемократичен съюз (ХДС) многократно е изразявала личните си резерви за предоставянето на пълни брачни права на хомосексуалните, включително съвместно осиновяване от еднополови двойки, позовавайки се на „благоденствието на децата“.

Промяната в позицията на Меркел идва, след като социологическите допитвания показват, че големи масиви от германските гласоподаватели, както и всички други основни партии, подкрепят да бъдат разрешени еднополовите бракове, които бяха легализирани в много други големи западни демокрации през последните години.

Германия понастоящем разрешава т. нар. граждански съюзи, които бяха легализирани през 2001 г. от лявото правителство, което беше съставено от социалдемократи и зелени. Те дават на хомосексуалните двойки равни права в много области – от данъците до правилата за наследство, но не позволяват съвместното осиновяване.

- реклама -