Принц, съдия и командос – заподозрени за опит за държавен преврат в Германия (Обновена)

Принц, командос и съдия са сред задържаните 25 души, заподозрени, че са организирали държавен преврат в Германия.

Специални полицейски сили нахлуха

рано в сряда сутринта в жилищата на заподозрени лица и започнаха масови претърсвания, съобщи Тагесшау, цитиран от DarikNews.bg

Според информация на BILD терористичната мрежа се е формирала около принц Хайнрих XIII Ройс. В ареста по подозрение за организиране на държавния преврат не са случайни хора. Задържани са също съдия и командост. Зад решетките попада и руснакът Виталия Б., събощава германското издание.

„От ноември 2021 г. членовете групата са

се срещали редовно тайно, за да планират поемане на властта в Германия и създаването на собствени държавни структури“, казва говорителката на федералната прокуратура.

Федералната прокуратура е повдигнала

обвинения на около 50 мъже и жени,

че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.

Твърди се, че, наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, и да свалят федералното правителство, за да завземат властта.

За момента на „превземането“ вече са избрани хора

за важни министерски постове. Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: „По своя обхват тя надхвърля всички измерения.“

Тъй като значителна част от групата е съставена от бивши войници на Бундесвера и NVA (Националната народна армия на ГДР), а сред тях има и мъже със специална военна подготовка, групата се смята за особено опасна. Освен служители от антитерористичното звено GSG 9 на Федералната полиция,

за ареста на обвиняемите и за гарантиране

на сигурността по време на претърсванията са изпратени и служители от няколко специални звена (SEK) на федералните провинции. Причината за това е, че разследващите вече са имали данни за наличието на множество оръжия, у заподозрените, някои от които законно притежавани.

Според информация на ARD и SWR централната фигура в групата е Хайнрих Ройс, потомък на отдавна съществуващ княжески род от днешна Тюрингия.

71-годишният мъж от няколко години

публично защитава своите странни тези на райхсбюргер (гражданин на Райха). През 2019 г. например той се яви като говорител на „Worldwebforum“ в Швейцария и заяви, че Федералната република не е суверенна държава, а все още е под контрола на съюзниците.

В друг видеоклип в мрежата той нарича държавата, а също и съдебната система „фирми“. В случай на предполагаемия планиран преврат Хайнрих Ройс е бил предвиден от групата за регент, твърдят разследващите.

Ройс работи като самостоятелен финансов консултант

във Франкфурт на Майн и притежава ловна хижа в Тюрингия. Според информация от средите по сигурността, членовете на групата са се срещали там няколко пъти през тази година.

Твърди се, че за подготовката на планираното превземане на властта е създаден своеобразен „кабинет в сянка“, начело с Хайнрих Ройс. Особено взривоопасен е ресорът правосъдие, за който се твърди, че е определена бившата депутатка от AfD Биргит Малсак-Винкеман, която също е сред обвиняемите.

След като миналата година напусна Бундестага,

тя отново работи като съдия в Берлин. Предишните опити на администрацията на Берлинския сенат да я отстрани от съдийската длъжност заради участието ѝ в AfD досега са били неуспешни.

Твърди се, че Тим Паул Г., още един обвиняем и доктор по право, е трябвало да поеме поста на външен министър, а Матес Х. от Баден-Вюртемберг, който от години е известен като Райхсбюргер идеолог, е

бил определен да се занимава с въпросите

на международното право. Лекарката Мелани Р. от Долна Саксония е включена в списъка като евентуален министър на здравеопазването. Според разследващите, че тя е подпомагала групата и финансово. Друго министерство е трябвало да отговаря за „прехвърлянето“ на управлението.

Органите по сигурността смятат, че групата е особено опасна, тъй като сред обвиняемите има действащи и бивши войници на Бундесвера със специално обучение. Групата е водила разговори за един вид „въоръжена ръка“.

За един от тях се твърди, че е Рюдигер фон П.,

който в началото на 90-те години на ХХ в. командва парашутен батальон, докато същият не е включен по-късно в новосъздаденото тогава „Командване на специалните сили“ (KSK).

По това време П. е уволнен от Бундесвера, защото е присвоил или продал оръжия на Националната народна армия на ГДР. Според разследващите, П. е смятан за отговорник на групата. Сред заподозрените е и друг бивш редовен войник с криминално досие – Марко ф. Х., за когото източници от сигурността твърдят,

че е служил в KSK. П. и Х. са активни участници

в протестното движение срещу коронавирусните мерки в Пфорцхайм, където Х. по-специално е отговарял за набирането на нови членове на групата.

Всъщност групата вероятно се е опитвала да вербува и действащи войници – и то с успех: в кръга на обвиняемите е включен войник от KSK, който работи като логистик за сдружението. Разследващите твърдят, че е имало няколко опита за вербуване на действащи войници за членове в казармите.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено