Гергьовден – пет ястия за здраве и берекет

Гергьовден – пет ястия за здраве и берекет. Централно място на празничната трапеза заема агнешкото. Гергьовден е един от най-почитаните пролетни празници в България. Свързва се със събуждането на природата, с аромата на цветята, тревите и билките.

Централно място на празничната трапеза заема агнешкото. Задължително се поднасят пресен чесън и салата от свежи зеленчуци, които в момента изобилстват в градините.

На празника присъства цялото семейство. Разчупва се обреден хляб и от него се раздава на всеки от членовете. Преди самия обяд всички пият чаша прясно мляко.

Цяло печено агне

Продукти:

агне – 1 бр. цяло, черен пипер – 2 ч.л., олио – 50 мл, масло – 200 г, червен пипер – 2 с.л., сол – 1 1/2 с.л., чесън – 1 глава, лук – 2 глави

Приготвяне:

Измивате добре месото и го натърквате навсякъде старателно с предварително разбърканите сол, черен и червен пипер. Поставяте агнето в голяма тава, на дъното на която сте сложили едро нарязания лук и необелените скилидки чесън.

Добавяте вода и олио и нарязвате маслото на парчета, които разпределяте върху и вътре в агнето. Покривате първо с хартия за печене (това се прави за да не залепва фолиото върху месото) и после с фолио и печете агнето в умерена фурна 130-150 градуса за 5-5 часа, като поливате месото от време на време.

За последния час махате фолиото и оставяте месото да се запече и да хване коричка (ако водата изври добавяме още, но топла).

Кебап по странджански

Продукти:

агнешко месо – 1 кг. от предната част, моркови – 50 гр. /1бр./, целина – 50 гр., зелен лук – 5 връзки, доматено пюре – 1 с.л., брашно – 1 с.л., бяло вино – 200 мл, джоджен, чубрица, черен пипер – млян, магданоз, олио – 100 мл., сол – на вкус

Приготвяне:

Нарязаното на дребни парчета месо се задушава в олиото и малко вода докато омекне.
След изваждането на месото в същата мазнина се задушават ситно нарязаните лук, моркови и целина.

Прибавят се доматеното пюре, брашното, виното и подправките. Връща се и месото.
Ястието се залива с бульон или топла вода и се вари до омекването на месото, сваля се от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Пълнена плешка

Продукти:

агнешко месо – 1 бр. агнешка плешка и около 500 г агнешки дреболии, лук – 3 връзки зелен, чесън – няколко стръка пресен, ориз – 1 ч.ч., червен пипер, черен пипер, джоджен, магданоз – 1 връзка, олио – 150 мл, масло – 125 г, сол

Приготвяне:

Почистете добре агнешките дреболии и ги сложете да се сварят добре. Оставете да се поохладят и ги нарежете дребно.

Загрейте олиото и сложете да се запържи накълцания зелен лук, а след него и чесъна. Добавете ориза, разбъркайте и сипете дреболиите. Овкусете със сол и долейте 2 ч.ч. от бульона на дреболиите.

Разбъркайте, изчакайте оризът да набъбне и прибавете подправките на вкус. Отстранете плънката от котлона.

Измийте агнешката плешка, направете й джоб и хубаво осолете навсякъде. Напълнете я с плънката и зашийте с конец. Поставете я в намазнена тава, намажете я обилно с разтопеното масло и червен пипер.

Долейте в тавата около 300 мл от бульона и покрийте хубаво с фолио. Сложете пълнената агнешка плешка да се пече за около 5 часа на 150 градуса.

Със зелен лук на фурна

Продукти:

агнешко месо – 1.5 кг, зелен лук – 3 връзки, джоджен – 1 връзка пресен или 6 стръка, червен пипер – 1 с.л, бял пипер – щипка на прах, олио, сол

Приготвяне:

Нарежете агнешкото на големи порции и хубаво го натрийте със червен пипер, сол и олио. Поръсете с нарязан джоджен и оставете така за около 20 минути да се овкуси.

През това време нарежете лука и го сипете във плаке или тава, полейте със малко олио, поръсете с червен, бял пипер и сол. Отгоре поставете порциите агнешко и сипете вода, но не много (до месото, да не се облива).

Покрийте с алуминиево фолио и сложете агнешкото да се пече в умерена фурна на 180-200 градуса. Ако желаете, след около час можете да отстраните фолиото и да поръсите с малко ориз, ако не, оставете тавата, покрита с фолиото и само най-накрая запечете за около 5 минути.

Дроб сарма

Продукти:

агнешки дреболии – около 500 г   бульона, дългозърнест ориз – 250 г, червен пипер – 1 ч.л., зелен лук – 3 връзки, джоджен, – 1 връзка или или 1 ч.л. сух, черен пипер – 1 супена лъжица финно смлян, сол на вкус, масло – 1 с.л., олио – за готвене

За заливка:

яйца – 3 бр., кисело мляко – 400 г гъсто, брашно – 3 с.л., сол, черен пипер – смлян

Добавя се бульон от сварените дреболии, но не прекалявам и добавям гореща вода, смесено, но в полза на водата.

Приготвяне:

Дреболиите се почистват добре от всякакви жилки и се прави малък разрез с нож във всяка. Слагат се в купа със студена вода и около 100 мл оцет. Така се оставят за 8 – 10 часа (най-добре е предишния ден), да излезе възможно най-много от кръвта.

След това много добре се изплакват под течаща вода. Поставят се в тенджера с достатъчно вода посоляват се и на умерен котлон се оставят да заврат. След като се смени цветът на черния дроб, веднага се изважда, а останалите дреболии продължават да се варят за около 1 час.

Отцеждат се, изваждат се, а бульонът се запазва, но задължително се прецежда и се оставя настрана. След като се охладят, се нарязват на дребни кубчета. В дълбока тенджера се загрява олиото и 1 с.л. масло. Прибавя се наситнен зелен лук, да се задуши. Прибавя се измитият и отцеден ориз и добре се разбърква. Запържва се за 2 – 3 минути.

Посипва се лъжичката червен пипер, сол, наситнен джоджен, смлян черен пипер и се прибавят дреболиите, разбърква се добре. Наливат се 2 – 3 черпака от прецедения бульон. Намалява се температурата на котлона и се оставя да къкри, докато оризът поеме течността. Готовата смес се изсипва в намазнена тавичка с малко олио, добавя се и гореща вода ако е свършил бульона – около 3 черпака, добре се разбърква, ако е необходимо, по време на печенето се добавя още малко гореща вода.

Пече се на 180 C за около 35 – 40 минути, докато оризът поеме течността. Накрая се прави заливката: В купа се счупват яйцата, добавя се киселото мляко, добре се разбърква с до гладка смес, посолява се със сол и черен пипер и се добавя брашното, като се преценява дали 2 с.л. или 3 с.л. – зависи от големината на лъжиците и вида на брашното.

Отново се разбива добре с телена бъркалка. След като е готова дроб сармата, се залива и се запича на грил – фурната, докато приятно се запече отгоре. Изважда се, охлажда се за кратко и агнешка дроб сарма се сервира с гъсто кисело мляко (домашно по възможност).

- реклама -
error: Съдържанието е защитено