Герджиков

Герджиков: Има съмнения за корупция във Военното министерство

„Служебният кабинет има две основни задачи – изборите и председателството на Съвета на ЕС. Това не означава, че не трябва да се поинтересуваме какво наследство е оставено от предишните правителства. С уволненията искахме да изострим вниманието и да видим в кои министерства има съмнителни обществени поръчки и да ги предадем на съответните органи”, заяви по Нова телевизия служебният премиер Огнян Герджиков.

Герджиков даде пример, че във Военното министерство има съмнения за корупция за девет обществени поръчки

Предстои да излезе целият доклад, в който с подробности ще стане ясно за кои точно става въпрос.

„Много обичаме да мразим и да отричаме. Но ако искаме да просперираме, трябва всяко следващо правителство да надгражда предишното”, на мнение е Герджиков.

„Ние сме служебен кабинет за два месеца и половина. Не можем да си поставим грандиозни задачи. Опитвам се да запазя някакъв баланс, защото от прекаленото нахъсване срещу завареното управление ще излезе, че работя в полза на БСП и обратното”, каза още служебният премиер.

„Не съм разследващ орган, за да крия някой в ревизиите. Моята функция не е такава. Винаги има критики и затова не ми се искаше да заема тази позиция, защото знам колко помия ще се излее върху мен. Няма верен ход – каквото и да направя, все ще има недоволни. Опитвам се да бъда максимално коректен”, заяви той.

Относно масовите уволнения на областни управители, Герджиков обясни, че е коректно, когато си отива едно управление с него да си отидат и областните управители. Такива оставки обаче не са постъпили и затова се е наложило подмяната на голяма част от тях.

„Голямата ми амбиция е борбата с купуването на гласове. Много неща могат да се направят. Поисках доклад от ДАНС със сведения за купувачите. Добих представа горе долу къде какво става и искаме да пресечем нещата още в зародиш. Най-трудно обаче ще се пресече корпоративният вот. Много ми се иска обаче да се почувства, че тези избори ще са по-различни от предишните”, заяви Огнян Герджиков.

На въпрос дали вече има опити за партиен натиск към него, премиерът обясни, че само един лидер на малка партия е поискал среща, но той е отказал. Отрече такива опити да е имало от страна на големите политически сили.

- реклама -