изборите

Герджиков очаква, че партиите ще оспорват изборите

Подготовката на изборите върви съгласно планировката – без особени затруднения, стана ясно по време на пресконференция на служебното правителство след редовното заседание на кабинета.

Не е проблем да гласуваме само с хартиените бюлетини

„За да бъдат касирани избори, трябва да се установи, че българските граждани не са могли да упражнят правото си на глас. И, че изборите не са били честни и демократични“, заяви служебният премиер Огнян Герджиков.

Той обясни, че кабинета му е бил поставен пред свършен факт по въпроса за машинното гласуване. Заради краткото време до вота обаче, осъществяването на обществена поръчка по всички правила се оказало невъзможно, както за държавата, така и за фирмите.

„Лично аз не виждам пречка гласуването да стане с хартиени бюлетини и на 26 март. Няма да се изненадам, ако бъдат атакувани резултатите от изборите. Има Конституционен съд, който ще реши дали има или няма нарушение на изборните правила“, коментира още Герджиков.
Той каза още, че великденската надбавка за пенсионерите ще бъде по 40 лв. Герджиков коментира и смяната на областните управители, като посочи, че не са сменили всички, а са оставили все пак 7-8, които са работили добре през годините.

депутатиОрганизацията по вота тече в пълна сила

Служебният министър на отбраната, който е ангажиран с подготовката за вота добави, че за изборите е създадена нужната организация. Министерствата и институциите, които участват в процеса са ангажирани за т.нар. хронограма за подготовката.

„Нямаме забележки. Всичко, което е трябвало да бъде направено до момента, е направено. Взели сме мерки и писма съм подписал до областните управители за подготовката и техните ангажименти, като в писмата сме създали график на получаване на обратна информация – в началото на предстоящите две седмици и в средата на третата седмица на март и по този начин смятаме, че ако има нужда от решаване на неотложни въпроси, ще сме в състояние да реагираме”, каза Стефан Янев.

Най-много българи пожелаха да гласуват в Турция и Великобритания

За подготовката на изборните книжа, известно е, че има обжалване на фирма, която има ангажимент за подготовка, която е била спечелила процедурата, обжалването е дадено на ВАС, който трябва днес да се произнесе, разясни Янев.

- реклама -