Огнян Герджиков, България Турция отношения купуване на гласове, Надежда Нейниски

Герджиков: Нашето решение не задължава правителството на Борисов да купи Грипени

Решението на служебното правителство не задължава кабинета на Бойко Борисов да се съгласи с класациятa на експертната комисия, посочила на първо място офертата на Швеция за закупуване на нови изтребители. Това стана ясно от думите на бившия служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

„Не възразявам да се провери. Ние нямаме никакво отношение към междуведомствената комисия. Нямам притеснения. Вероятно премиерът Бойко Борисов търси баланси във външната политика, което е разбираемо“, посочи той пред БНТ.

Герджиков допълни, че има геополитика в избора на страната, от която ще бъдат купени изтребители и не е чисто технически въпрос.

По темата с оградата на границата проф. Герджиков заяви, че по време на служебния кабинет е имало сигнали за неуредици с изграждането, но след назначена проверка не са открити никакви нарушения.

За първите стъпки на новия кабинет той сподели, че до голяма степен копира стария, защото това са хора, които са се доказали.

„Има своите положителни страни подобно нещо. Не съм склонен да съдя правителството. Ние сме едни от най-големите шампиони в приемането на закони. Хубаво е да се подкрепят съседите, но не неграмотните хора в избора за управляване. В чистия вид мажоритарният вот крие рискове и не бих го подкрепил”, добави още Герджиков.

- реклама -