Газпром
Снимка: БГНЕС

Герджиков и Борисов ще обсъдят позицията на България за „Газпром“

Служебният премиер Огнян Герджиков и лидерът на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов ще обсъдят позицията на България по преговорите между Европейската комисия и „Газпром“.

Становището е във връзка с преговорите за монополното положение на руския газов гигант и трябва да бъде представено в Брюксел до 4 май.

От ГЕРБ и „Нова република“ настояха служебното правителство да договори с Европейската комисия удължаване на срока за внасяне на становището, за да може с него да се заеме редовно правителство.

България разчита да предоговори формулата за определяне на цената, по която „Газпром“ й доставя природен газ.

Пред БНТ Мартин Димитров от „Нова република“ посочи, че е много важно до 4 май страната ни да даде становище, а освен това да поиска удължаване на срока за това. „Няма да бъде сериозно в рамките на седем седмици да няма становище на правителство, независимо, че имаше избори в България да няма становище на министерството на енерегетиката и на правителството“.

“Поне в следващите две години не трябва да променяме формулата за ценообразуването на газа“, заяви пред БНТ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той посочи, че в момента България има най-ниските цени, но след две години нещата ще се променят. В момента плащаме по 157 долара за 1000 куб.м., което е по-ниско от средните международни цени – 167 долара ца 1000 куб.м.

“Да направим своите предложения както е предвидено, но да оставим вратичка за предоговаряне с “Газпром”. България не трябва да бъде толкова зависима от “Газпром”, смята проф. Тасев.

„Позицията на президента и служебния кабинет е уплашена, някак си имам чувството, че не смеят да вземат ясна позиция за „Газпром“. Ние трябва да се научим, че нашите български институции трябва да се научат да защитават интереса на България“, добави още Мартин Димитров.

- реклама -