иракчани

ГЕРБ разпространи документи, доказващи че кабинетът на Пламен Орешарски е изградил бежанския център в Харманли

Не правителствата на Бойко Борисов и ГЕРБ са създали постоянния бежански лагер в Харманли и са го направили от отворен тип, става ясно от документи, изпратени от пресцентъра на ГЕРБ. Това е извършено от правителството на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски.
Настоящите доказателства са предоставени в отговор на манипулативните опити за внушения от страна на председателя на БСП-Лява България Корнелия Нинова, че ГЕРБ носи вина за всичко, свързано със случващото се в бежанския лагер в Харманли.
„За съжаление, за пореден път ставаме свидетели на безотговорно поведение, пренебрегване на националния интерес за сметка на популизма и употреба на страха на българските граждани за извличане на политически дивиденти от страна на лидера на БСП“, се казва в събщенето на ГЕРБ.

Какво говорят документите?

В ПМС №260 от 19.10.2012 година в член 1, ал.1 се постановява решение единствено за „подготовка на терен за изграждане на Временен приемателен център в град Харманли…“. Решението е взето по време на първия кабинет на Бойко Борисов. -В ПМС №298 от 19.12.2013 година в параграф 4, алинея 2 се постановява решение, че Регистрационно-приемателен център – Харманли вече е териториално поделение на ДАБ. В същото ПМС е определена численост на персонала в Регистрационно-приемателен център – Харманли – 50 души. Документът е приет от правителството на Пламен Орешарски. -В Решение №216 от 17.04.2014 година на Министерския съвет с премиер Пламен Орешарски е одобрен план за изпъление на допълнителни мерки с повишаване на готовността за реагиране при очакван засилен миграционен натиск по границите на Република България, април – декември 2014 г.
В този план се вижда, че правителството на Орешарски е осигурило: 1. увеличаване капацитета за настаняване в центровете в град Харманли и град София (Враждебна и Военна рампа);
2.Изграждане на централна отоплителна станция и сградна инсталация за 11 броя сгради в РПЦ-Харманли;

3. Изграждане на система за видеонаблюдение и пожароизвестителна система на 4 сгради в РПЦ-Харманли; 4. Изграждане на системи за контрол на достъпа и придвижването в РПЦ-Харманли; -В Решение №467 от 03.07.2014 година Министерския съвет с премиер Пламен Орешарски взема решение за изграждане на фургонно селище за 450 човека с прилежаща инфраструктура и палатков лагер за 800 човека в центъра на ДАБ в Харманли. Освен това е взето решение за наемане на медицински персонал в Центъра в град Харманли. Документът е подписан от премиера Пламен Орешарски.

- реклама -