ГЕРБ запазва преднината си пред БСП за евровота

Два месеца преди евровота ГЕРБ запазва близо 2% преднина пред БСП. Това показват данни от представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на „24 часа”. То е проведено в периода 6-13 март сред 1005 пълнолетни българи в цялата страна.

ДПС категорично се утвърждава като трета политическа сила с близо 7% подкрепа.

В това проучване нагласите спрямо “Обединени патриоти” са поставени поотделно за всяка една от партиите (ВМРО, НФСБ и “Атака”) в коалицията.

Най-голям дял от трите успява да мобилизира ВМРО – 2,5%. „Атака” и НФСБ остават съответно с 1,3 и 1%.

Подкрепата за “Демократична България” и “Воля” достига приблизително същите стойности като през февруари, съответно 2,5 и 1,8%.

Проучването е направено преди ГЕРБ и СДС да обявят общо явяване на изборите.

 Трима от петима анкетирани считат, че ролята на българските евродепутати в Европейския парламент е важна.

 

Има разлика в нагласата между привържениците на ГЕРБ и БСП. Сред привържениците на ГЕРБ така мислят 81%, докато сред социалистите този дял е 56%.

Социалните теми трябва да са приоритет за следващия състав на Европейския парламент.

Според анкетираните приоритет трябва да са повишаването на жизнения стандарт (11%), равнопоставеност (5%), изравняване на доходите (5%), повече работни места (4%).

Повече пари за България за социални направления.

Лидер с 47% посочвания е трудовата заетост, следвана от развитието на изостаналите региони (38%), конкурентоспособност на икономиката (28%), селско стопанство (24%), инфраструктура (20%) и образование (19%).

42% от всички запитани са на мнение, че ЕС трябва да засили контрола над политиките на отделните страни членки срещу 29% на обратното мнение.

Като цяло българите остават с подчертано положително отношение към ЕС – 62% са положително настроени към ЕС, а 18% – не.

Основните позитиви за българите от приемането на страната ни като част от ЕС са: свободното пътуване, еврофондовете, възможностите за работа, възможностите за образование, свободният пазар и други.

Сред основните негативи се посочват твърде силният контрол отвън, обедняването и по-високите цени на стоките, спадът в традиционните производства и двойният стандарт.

- реклама -