Временна комисия в парламента се захваща с „Nexo“, ГЕРБ за даренията – приличат повече на абонамент (На живо)

Единодушно със 190 гласа беше създадена временна парламентарна комисия по казуса „Nexo“ по предложение на ГЕРБ-СДС.

Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица от тях в България.

Комисията е на паритетен принцип – по двама народни представители от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и трябва да излезе с доклад за констатациите и изводите, до които се стигнала.

Депутатите не приеха предложението на „Продължаваме Промяната“ (ПП) комисията да се занимава и с установяване на всички факти и обстоятелства относно финансирането на всички политически партии на парламентарните избори миналата година. Тезата на ПП е, че ГЕРБ-СДС са изхарчили повече пари, отколкото е субсидията им.

За председател на временната комисия беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, а Десислава Трифонова от парламентарната група за член.

Останалите членове на комисия са : от „Продължаваме Промяната“ –  Рена Стефанова и Асен Василев ; от ДПС –  Йордан Цонев и Петър Чобанов; „Възраждане“ – Златан Златанов и Ивайло Чорбов“.

„БСП за България“ ще бъде представена от Иван Ченчев и Илиян Йончев, „Демократична България“ от Божидар Божанов и Надежда Йорданова, а „Български възход“ – от Лидия Недева  и Гален Монев.

ГЕРБ за даренията на Nexo: Приличат повече на абонамент. ПП не виждат проблем с Nexo, ДПС припомниха за обвързаността с „Капитал“ и Прокопиев. ГЕРБ-СДС

предлага създаване за Временна комисия,

която да установи всички факти и обстоятелства около криптокомпанията Nexo и връзките ѝ с политически партии и тяхното финансиране.

От трибуната на НС Даниел Митов обяви, че когато

се наблюдава регулярно плащане

на еднакъв размер дарения през конретен период от време от един и същи източник, това повече прилича на абонамент.

Христо Иванов заяви, че цялата парламентарна група на ДБ са в зала и ще подкрепят създаването на тази комисия.

„Ние винаги сме защитавали публичното финансиране.

Има някаква тъжна ирония, че ние и нашите дарения са повод да се повдигне този въпрос. Ще участваме в тази комисия и всичко да се разбере“, заяви Иванов и допълни, че тук отношение има и Сметната палата, която трябва да проверява финансирането, а не партиите да проверяват своите дарители.

Мирослав Иванов от ПП обяви,

че нямало никакъв проблем нито по отношение на Nexo, нито за финансирането на партии и е на мнение, че Народното събрание не е мястото където да се водят разследвания.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че партията ще подкрепи създаването на тази комисия, защото проблема е и политически. Той припомни, че това е втория скандал с финансова измама, който гърми именно от България и вероятно е по-голям от този с Ружа Игнатова.

„Имиджа на страната е политически

и геополитически и морален въпрос. Комисиите се създават не за разследващи функции, но и за изясняване на факти и обстоятелства. Най-малкият въпрос е за финансирането на политическите партии. Съгласен съм с Христо Иванов че политическите партии трябва да се финансират единствено от публичните финанси“, заяви депутатът от ДПС.

Той припомни, че 8 щатски прокурора

имат искови молби към съда по отношение на Nexo, като има и искане персонално към Антони Тренчев. Исканията са да се възстановят всички огромни суми, да се спре всякаква дейност на фирмата.

„Тук не можем да извадим картата, че някой в българската съдебна система се опитва да прави нещо свързано с избори или политически привкус.

Тук става въпрос за мащабна световна измама.

Каква ирония е да има претенции и към „Nexo Capital“. Изданието на Иво Прокопиев е промотирало всички продукти на тази компания и не само. Хората от цялата тази група, издателя, собственика на тази група, който може да се окаже и част от тази крупна финансова измама, парадират че представляват партньорите ни от САЩ.

Сега ние ще питаме „Америка за България“

дали са ок да финансират тези издения, които са промотирали тази компания?! Дали е добре с парите на американските данъкоплатци да се финансира тази компания?! Защото не без помощта на нашите евроатлантически партньори този кръг се разви, не само икономически, но и политически през създаване на партийни проксита. В какво са направили инвестиции от тази компания и да не се окаже, че са финансирали енергийни проекти на някои олигарси.

Скандалът е доволно голям

и не се опитвайте да го неглижирате, защото ще излезе като подкрепа или да се потулят нещата. Кой стои в основата на подкрепата на този проект и твърдя, че това е кръга Капитал, което се вижда и от публичната информация“, заяви още Йордан Цонев.

Депутатът от ДПС коментира, че тук идва и въпросът за реформата в съдебната система. Цонев припомни, че когато са предложили Законопроект с пълните международни изисквания всички са мъчали. Той подчерта, че единствено се иска смяната на един главен прокурор с друг главен прокурор и

овладяване на съдебната система от същия този кръг „Капитал“.

„Тук прилича на кой ми изцапа гащите, ама гащите са си вашите и не може все ГЕРБ да ви е в устата. Нагледах се на олигарси които непрекъснато се опитват да си купуват държава. Тук е въпросът какви са парите. Не бъркайте Ал Пачино с Ал Капоне. Прокопиев още от „Каолин“ се опитва да управлява държавата. Чиста политика, чиста държава, чисти пари“, заяви от трубината Вежди Рашидов.

Думите на председателят на Народното събрание идва след изказване на Радостин Василев от ПП, според когото нямало по-голяма репутационна щета за България от това 12 години премиер на страната да е Бойко Борисов.

Алесандър Ненков от ГЕРБ пък припомни,

че за 8 месеца управление от ПП не са положили метър асфалт и допълни, че в края на кабинета „Борисов 3“ страната ни е била приета в чакалнята на еврозоната, всички европейски лидери са идвали в България и именно тук благодарение на Бойко Борисов се е провела знакова среща между ЕС и Турция. Ненков припомни още, че ГЕРБ не управлява две години и се виждат щетите нанесени на България.

„Вън от съмнение, че това е репутационна щета за България. Извън него обаче има един друг скандал, който е извън него, който засяга политиците и журналистите. Ние работим с най-ограничения ресурс след времето – доверието.

Това е поредния голям удар срещу

общественото доверие. Когато най-голямата ни медийна група в момента, която освен това е станала синоним на икономическа грамотност, прогнози които се сбъдват, рекламира един продукт, който обещава 36% доходност, това е криза на доверието, голяма криза на доверието. Ако някой ми предложи такава доходност аз ще се усъмня. Има и подобен случай с КТБ, където проблема не бяха загубените милиарди и после върнати от България, а именно доверието.

Проблемът с Nexo не е дали под

скрита форма са финансирали една или друга партия, които успяват да внушат на IT сектора, че правят всичко за тях, въпреки че най-важните им неща се случиха благодарение на ГЕРБ“, заяви от трибуната Любен Дилов-син. Той допълни, че е важно какви ще са изводите на тази комисия именно относно доверието.

От нищото Асен Василев призова

депутатите да прочетат статия в „Ди Велт“ и „Политико“, където Кирил Петков е описан като спасител на Украйна, защото по време на неговото правителство страната ни е изпращала оръжия и горива. Малко след това, Кирил Петков побърза да каже, че неофициално сме пращали чрез подставени фирми, но пък помощта не била безвъзмездна, а тези които купуват оръжия и ги даряват за Украйна си ги плащат на България.

Христо Гаджев от ГЕРБ пък призова

от ПП да излязат и да кажат кои са тези посредници, които са препродавали оръжията, както при газа.

- реклама -