ГЕРБ внесе в КС искане за тълкувателно решение за мораториума за назначенията на правителството-ВИДЕО

ГЕРБ сезира Конституционния съд за наложения мораториум върху част от решенията на правителството в оставка и внесоха жалбата си днес. Според тях наложеният мораториум противоречи на Конституцията и с него се блокира работата на цялата държава.

Забраната включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания на подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници и назначения в държавната администрация.

„Внесохме искане за обявяване на противоконституционно решението на Народното събрание, както и искане на тълкувателно решение по отношение на мораториума. Имаме и особено искане за бързина на произнасянето, тъй като има текст от решението по отношение на лечебните заведения“, заяви Атанасова.

„Считаме, че в момент на пандемия е изключително трудно лечебните заведения да се справят със забраната в мораториума да не разполагат с недвижимото и движимото имущество. Нашето искане е насочено срещу решение, което грубо погазва Конституцията на Р България“, допълни тя. По думите ѝ се отнемат правомощия на други власти, а все пак имаме разделение на властите в България, съгласно Конституция. „Може да се стигне до правен прецедент, ако се приеме предложението за промени в Изборния кодекс на „Има такъв народ“ за разформироване на настоящата ЦИК и назначаване от президента на нова, то докато важи този мораториум той не може да го направи, ако сме в ситуация на предизборна обстановка“, каза още Десислава Атанасова.

- реклама -