ГЕРБ

ГЕРБ внесе промяната в НК за по-сурови наказания за непълнолетните извършители на тежки престъпления

ГЕРБ внася промените в Наказателния кодекс, провокирани от убийството в Галиче. Това обяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев по време на брифинг в Народното събрание.

„ГЕРБ изпълни своя ангажимент, който поехме, както помните и както бяха информирани всички български граждани миналата седмица при срещата при премиера Бойко Борисов с бащата на убитото момиче в Галиче. Днес внасяме предложенията ни за промени в НК, свързани с края на гарантираното намаляване на присъди за непълнолетни извършители на тежки и умишлени престъпления против личността“, каза Манев.

Манов с бащата на убитата Андреа от Галиче/ сн. БГНЕС

На 20 януари се проведе среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха бащата на убитото момиче в Галиче, народни представители от ГЕРБ и представители на прокуратурата. Резултатът от нея бе депутатите от ГЕРБ да предприемат светкавични законови мерки за предотвратяването на тежки престъпления като в Галиче. Това им възложи министър-председателят.

„Всеки вече може да е убеден, че каквото и престъпление против личността да бъде извършено: убийство, изнасилване, блудство, максималната присъда може да бъде 12 години“, заяви Манев.

По думите му от ГЕРБ с получили становища от юристи, че редукциите, които в момента са заложени, могат да получат по-висока горна граница. „За голяма част от престъпленията, за които са предвидени тези редукции и се прилагат, ако се прилага сегашният текст, може да получи един извършител на тежко престъпление против личността, навършил 16 години, 4 и да излезе на една трета от лежаното. Дори да получи 12, може да излезе на 4-ата година, на една трета. Затова ние даваме възможност на съда да преценява конкретно всеки извършител, всяко извършено престъпление, всички отнасящи се до тежестта и осъзнаването на това, което е извършил престъпника, да има по-висока граница, която да може да приложи, за да постигне целите на превенцията“, заяви още Манев.

източник: Фокус

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -