ГЕРБ, ЦИК, Биков, Паунов

ГЕРБ: В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и лично Борисов, ЦИК щеше да създаде друг абсурд

В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и лично Борисов, ЦИК щеше да създаде един друг абсурд.

Това каза на брифинг Цветомир Паунов от ГЕРБ.

„Поводът за днешната пресконференция е среднощният хаос, който беше създаден в ЦИК. Членовете в ЦИК трябва да изпълняват разпоредбите на законите и на Изборния кодекс в страната. Съгласно разпоредбите на ИК заявление, подадено преди изтичане на срока по чл.300 ал. 2 от ИК по същество представлява оттегляне на съгласие на кандидат за народен представител по чл. 255 ал1 т3 от ИК за участие в изборите за което е необходимо изискване за регистрация. При положение, че такова не е на лице, ЦИК не може да обяви такова лице за избрано като народен представител от съответната кандидатска листа.

На свое заседание ЦИК в момента, в който се докладва, че има подадено такова заявление от Бойко Борисов, за желанието да бъде наобявяван като избран за народен представител, ЦИК без всякакви правни аргументи, единствено само в политическа реторика, взима решение това заявление да не бъде гласувано и реално Борисов не е обявен за неизбран за народен представител. Тоест той трябва да остане като народен представител“, заяви Паунов.

„Това е утвърдена правна практика в ЦИК назад в годините. В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и лично Борисов, ЦИК щеше да създаде един друг абсурд. Наскоро спечелилият изборите за кмет на Благоевград Илко Стоянов, след като беше избран за такъв, си подаде заявление, че не желае да е народен представител. ЦИК също го блокира. Явно са получили среднощно обаждане от някой или от някои, за да разберат, че самите те могат да бъдат изчегъртани от самите техни хора в ЦИК. За мен е абсолютно недопустимо такова непрофесионално поведение, което се основава само на политическа реторика с цел личен реваншизъм спрямо ГЕРБ“, допълни той.

„Този случай е симптоматичен за начина на мислене в една немалка част от членовете на ЦИК.

Те приеха решението на г-н Борисов, защото разбраха, че то засяга и техен човек. Когато разбраха, че ще отрежат и кмета на Благоевград и ще го вкарат в положение на несъвместимост, си смениха мнението на 180 градуса. В това няма никакъв патос. Цветозар Томов отговаряше за гласуването в чужбина, а в изборната нощ, си беше изключил телефона. Тези речи можеше да ги държи, докато беше член на ЦИК от нашата квота, но тогава не сме чували речи с такава патетичност. Работата им е да спазват законите, а не да са народни трибуни. Не знаем какви са техните вътрешни драми, защото всеки от тях е проекция на някаква политическа сила. Ако имат проблеми помежду си, защото те бяха досега единни в изчегъртването на ГЕРБ, сега виждаме, че там вече има размествания и ще започнат да се формират плаващи мнозинства“, заяви Тома Биков.

По думите му ЦИК в този си състав и към този момент е неадекватна.

ЦИК взема решения напук на ГЕРБ, това не е добре за доверието на изборния процес, този състав и структура на ЦИК са неадекватни и трябва да бъдат променени“, добави Тома Биков.

По думите му дали ще са 65 или 64 мандатите няма да реши проблема с тежкия хаос, който предстои в следващите месеци, даже години.

„Радев си направи ЦИК да му е удобна, но ще дойде време, в което няма да му бъде, цялото заседание на ЦИК е абсолютен абсурд в среднощните часове“, подчерта Тома Биков.

- реклама -