ГЕРБ в СОС: Кметове на „Демократична България“ бавят строителството на детски градини в София

Никак не се учудвам от това, което чухме в политическите декларации на ДБ и БСП днес. Грижата за децата на София е важна тема за всеки човек и затова е тъжно, че не се поколебахте да вадите политически дивиденти и от нея. Ние, общинските съветници от ГЕРБ-СДС, кметът на София и екипът й си даваме сметка колко е важна подкрепата при отглеждането на децата. Детската градина е важна не само за развитието на детето, но и дава възможности за развитие и растеж и на родителите. Особено на жените, които имат желанието да се развиват професионално и които често поемат по-голямата част от грижата за децата, семейството и дома. Даваме си сметка и че по този начин много по-трудно могат да постигнат баланс между кариерата и семейството, в сравнение с партньорите си. Това заяви председателката на групата на ГЕРБ и СДС в Столичния общински съвет Малина Едрева.

Повод за политическата декларация на групата бяха изказвания на председателите на групата на „Демократична България“ в СОС Методи Лалов и на БСП – Калоян Паргов. Заради недостига на над 10 000 места в детските градини след първото класиране в София, както и заради грешките в профилите, заради които се наложи то да бъде отложено с няколко дни, двамата настояха столичният кмет и ресорният зам.-кмет по дигитализация да поемат отговорност.

Даваме си и сметка, че всичко, което направихме е недостатъчно. Над 120 нови сгради за 10 години, паралелно с тях ремонтирахме и обновихме съществуващите, нереновирани повече от 30 години и опасни азбестови такива е малко. Натискът на ежедневието върху софиянци се увеличава и всички тук сме длъжници.

Нито за момент кметът на София – г-жа Фандъкова и ние не сме отстъпили от ангажимента си да увеличаваме подсигуряването на места за всички деца в детските градини. И никой от нас не е спокоен, че дете от „Стрелбище“ ходи на детска градина в „Илиянци“. И големият въпрос тук е никой да не бъде спокоен. Със Закона за предучилищно и училищно образование въведохме в образователен степен поетапно 5 и 4 годишните, като тенденцията е и 3 годишните – и така да достигнем европейски образователни стандарти. До тогава правителството Борисов 3 осигури ежемесечни ваучери за подкрепа на семействата, чийто деца не са приети. С държавно финансиране към настоящата година изграждаме 45 нови сгради. Към момента се изграждат 16 детски заведени. От тях 2 ясли в район „Красно село“ и „Триадица“ и детски градини в районите „Възраждане“, „Подуяне“ (2 бр.), „Изгрев“, „Лозенец“, „Триадица“ (2 бр.), „Студентски“, „Витоша“, „Овча купел (2 бр.), „Люлин“, „Кремиковци“, „Искър“, каза Едрева.

До септември се предвижда да бъдат готови 4 нови детски градини в районите „Изгрев“, „Подуяне“, „Овча купел“ и „Лозенец“. До края на годината ще бъдат готови още 4 сгради на детски градини, които са в районите „Люлин“, „Студентски, „Триадица“ и „Кремиковци“ и 3 преустройства на съществуващи сгради за разкриване на нови групи, съответно в „Илинден“, „Връбница“ и „Триадица“. Със строителството на тези сгради до края на годината ще бъдат разкрити 41 нови групи.

Очакваме да започне строителството на още 25 нови сгради, от тях 19 за детски градини и 6 за ясли. След направената законодателна промяна, по искане на кмета на София, става възможно разкриването на детски градини в партерни етажи на жилищни и бизнес сгради и Столичната община, в разговори с бизнеса, ще търси възможност за осигуряване на допълнителни места, обясни шефката на групата на ГЕРБ и СДС в СОС.

време за подготовка, тестване и успешно внедряване на новите решения.

Но докато дигитализираме и развиваме процесите и четем политически декларации или искаме оставки е необходимо всички, носещи отговорност пред гражданите на София да се справят със задачите си. И тук, нека е ясно – никой по веригата на отговорностите да не спи. Демократична България управлява в осем района на София. И това са районите с най-голям недостиг на места. Защото, докато някои от вас се организират за снимки пред сградата на „Московска“, в район „Триадица“ беше забавено от районния кмет с половин година преустройството на сграда, където се е помещавал спортен клуб в детска градина с 2 групи . Столичната община осигури финансиране на района, но едва преди 2 седмици започна работа и при това все още тече почистване на строителната площадка. Разумните очаквания бяха сградата да е готова и на това класиране да бъдат приети 50 деца. При това забавяне, ако няма други, се очаква през ноември да приключи работата. В „Лозенец“ детска градина за 6 групи трябваше да бъде готова преди година. Това са 150 места. Резонен е въпросът дали да очакваме включване по фейсбук от там? И да, искам оставката на районния кмет Константин Павлов – Комитата. 8 ДГ в „Красно село“ – 4 или 6 нови групи . Още в началото на 2020 г. са осигурени средства за проектиране и всички, които не се интересуваме от темата само кампанийно очаквахме строителството вече да е започнало. Но от районната администрация разбираме, че са чакали новата Наредба за проектиране, изпълнение и поддържане на тези сгради, за да могат да направят повече групи. Кметът Фандъкова и екипът й изработиха конкретни предложения, успяха да ги мотивират и защитят. Наредбата е факт от септември 2020 г., а към този момент район Красно село все още нямат дори проект. 30 ДГ в район „Изгрев“ за 8 групи – ремонтът трябваше да приключи до началото на декември 2020 година. Излязоха непредвидени дейности и за тях бяха осигурени и насочени към района веднага допълнителни финансови средства, а ремонтните дейности по тяхна информация бяха удължени до януари. Към днешна дата строително ремонтните дейности вече са приключили, но сградата все още не е въведена в експлоатация. Тоест 5 месеца след удължения срок детската градина все още не приема деца. Като председател на ресорната комисия ще направя максимална организация за ежеседмичен контрол за изпълнение на Програмата за разкриването на нови места в детските градини и яслените групи – ден по ден, с конкретен план. И няма да пропускам публично забавянето на който и да е от районните кметове и общински чиновници. Нека е ясно – трябва да изискваме от всички, които са поискали и получили доверието на софиянци да работят с темпото, което се очаква от нас. И когато искате оставки, моля, не пропускайте гузно тези, от които трябва да започнете, заяви Едрева.

- реклама -