ГЕРБ, Тома Биков, правителство

ГЕРБ: Това служебно правителство е коалиция между БСП, ДПС и Мая Манолова

„Проследихме с интерес изявлението на Стефан Янев и представянето на областните управители. Очаквахме повече информация за тях, такава не беше дадена, но ние имаме и ще ви я представим“.

Това заяви на извънреден брифинг Тома Биков от ГЕРБ.

„Питаме дали в момента заседанието между Министерски съвет и областните управители се води от секретаря на президента Пламен Узунов.„, каза още Биков.

Това служебно правителство е политическо. То е коалиция между БСП, ДПС и Мая Манолова.

Това каза Тома Биков от ГЕРБ на пресконференция в централата на партията.

Аргументът, че сменят областните управители на ГЕРБ, защото те ще попречат на изборите е невалиден, защото те бяха сменени с тези на БСП. Имаше един лаф – „стани да седна“. Не казваме, че това е незаконно, но че трябва да се носи отговорност щом тези назначения са политически. Не знаем защо това правителство не бе сформирано с третия мандат на БСП. Всъщност знаем, но в момента не само че повтаряме злополучния опит от 2014 г., когато БСП и ДПС управляваха без да са спечелили изборите.

Притеснени сме за организирането и провеждането на парламентарните избори.

Биков изрази надежда в изборния ден да не се получи хаос, фиаско и провал на изборния процес за пръв път от 30 години насам. „Смятаме, че има потенциал това да се случи и ще настояваме да се носи политическа отговорност за това, което се случва“, добави Тома Биков.

„Това служебно правителство е политическо правителство. То е коалиция между БСП, ДПС и Мая Манолова. Аргументът, че те сменят областните управители на ГЕРБ, защото те ще попречат или партизират организацията на изборите, е невалиден, защото те бяха сменени с областни управители от БСП. Каква точно е структурната промяна?

„Имаше на времето един лаф: „Стани да седна“. Не знаем защо тази коалиция не беше сформирана с третия мандат, който беше връчен на БСП. Тя не беше сформирана с третия мандат, въпреки че можеше, защото в тази ситуация, щеше да има парламент, който да контролира действията на правителството. В момента не само, че повтаряме злополучния опит от 2013 г.-2014 г., когато управляваха БСП и ДПС без да са спечелили изборите, но го надграждаме като управляват по този начин без парламент. В тази връзка ние сме притеснени за организирането и провеждането на парламентарните избори. Проблемът на тези хора не е с ГЕРБ, той е с демокрацията, а е с демокрацията, защото те от години са показали, че не са в състояние да спечелят избори“, посочи още Тома Биков.

По думите му в една демократична страна управлява този, който е спечелил изборите.

„Това е същностният проблем на служебния кабинет, на Румен Радев и на партиите, които формират това управление. Просто не могат да спечелят изборите и след като не могат да спечелят избори, първият им рефлекс е да посегнат на демократичния избор“, допълни още той.

Колегата му от ГЕРБ Христо Гаджев пък обясни, че част от министрите и зам.-министрите все пак имат и политическа окраска и изчете списък с имената на някои от тях, които са „близки до БСП“.

Самата БСП и лидерът й Корнелия Нинова се афишира само със служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който е бивш депутат от БСП. Но нека не забравяме и Антон Кутев, който отговаряше за медйната политика на партията, а сега е говорител на кабинета. Бойко Рашков все пак също беше депутат от БСП, коментира Гаджев.

От другите министри Христо Бозуков – министърът на земеделието също е бил изявен симпатизан на БСП, а по време на правителството на Орешарски бе назначен и за председател на Селскостопанската академия. Стела Балтова – министърът на туризма, по време на тройната коалиция беше зам.-шеф на Агенцията по туризма. По-интересно е вече на второ ниво при зам.министрите. Например в социалното двамата зам.-министри Надя Клисурска – острието на БСП в социална политика в 44-ото НС и Иван Кръстев, който беше зам.министър при Орешарски, кандидат за депутат на БСП и изявен активист на партията. Явор Гечев – зам.министър на земеделието, беше депутат от БСП и дългогодишен председател на младежите в партията. Пламен Славов, зам.-министърът на културата, беше депутат от три Народни събрания от БСП, така че и там определено има политическо влияние, заизрежда Гаджев.

Очевидно БСП е една от партиите, които управляват в момента, макар да не са печелили избори и не през задния вход, а някак си през парадния вход управляват кабинета, категоричен бе Гаджев.

- реклама -