Младост
сн. Фейсбук

ГЕРБ свали доверието си от кметицата на Младост, тя подаде оставка

Изпълнителната комисия на ГЕРБ обяви, че сваля политическото си доверие от кмета на столичния район „Младост“ д-р Цвета Авджиева. Тя е призована да подаде оставката си. Решението идва след като кмета Йорданка Фандъкова е запознала премиера Борисов с казусите, останали нерешени от Авджиева.

Оставката е факт

Буквално часове след свалянето на доверието, Цвета Авджиева обяви, че подава оставка като районен кмет на „Младост“. „Ще дам оставката си, за да се успокоят жителите на квартала. Смятам, че единственият начин да се спре застрояването на площадките е да се атакуват решенията в съда“, каза тя пред „Труд“.

Застроява зелените площи

4988251От месец жителите на „Младост“ 1 протестират срещу застрояването на детските площадки и междублоковото пространство между бл. 19, 20 и 21. По план там трябва да изникне общежитие за работници. Според хората от близките блокове липсва регламентираното в Закона за устройство на територията отстояние, необходимо за построяването на такава сграда.

Кметицата на „Младост“ отказа да спре строежа с мотива, че имота е частен.

ГЕРБ смятат, че Авджиева е пропуснала липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоковото пространство.

„Ръководството на ГЕРБ смята, че има действия от страна на кмета на Младост, които са недопустими и следва Цвета Авджиева да поеме отговорност за своите решения в името на развитието на района и спокойствието на жителите на Младост“, съобщиха от партията.

Борисов се възмути

„Правителството, Столичната община и ГЕРБ като партия са направили толкова много за „Младост”,… като се започне от прекарването на Южната дъга, бизнес центъра, метрото, санираните училища и детски градини, трилентовите булеварди… Той стана един от най-хубавите квартали”, каза Борисов.

Той посочи, че последните събития са създали възможност някой да се възползва, за да говори за влошено качество на живот.

„Толкова паркове се направиха в София – не го заслужаваме и който го е допуснал, да си понесе още днес отговорността. Ще направим така, че с президентските избори да се проведат частични избори за кмет на район „Младост”, категоричен беше премиерът.

Теренът е реституиран през 2003-та

4988243

Сега по нареждане на кмета Фандъкова строителството е замразено. Тя е наредила пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена от реституцията му през 2003-та година насам.

Главният архитект на София ще направи проверка и доклад за всички случаи на частни имоти, които се намират в обособени междублокови пространства на територията на район „Младост“.

- реклама -