ГЕРБ, правителство, мерки,

ГЕРБ: Социално-икономическите мерки на кабинета не работят

Социално-икономическите мерки на служебния кабинета не работят.

Това обявиха от ГЕРБ днес.

Деница Сачева, Лъчезар Борисов и Александър Ненков обвиниха кабинета, че превръща безвъзмездни грантове в кредити.

„Всички мерки, които бяха предложени от нас, са действащи и работят. Бързаме да изпреварим събитията, за да не би служебното правителство да си препише и тези мерки. На практика мярката 60/40, която беше обявена, че продължава, изглежда, че е спряла. Подобна е картината с икономическите мерки. Ресторантьорите и работещите в туризма останаха без пари точно в сезона”, заяви на брифинг Деница Сачева от ГЕРБ. Тя припомни, че докато партията е била на власт, е подлагана на постоянен контрол.

„Крайно време е служебното правителство да спре да се хвали с нашата работа и да свърши своята”, добави тя.

Според бившия икономически министър Лъчезар Борисов мерките, които са договорени с Европа, от грантове и безвъзмездни помощи, са се превърнали в кредити, които ще се дават на фирмите.

„Беше обещано, че до бизнеса ще достигнат необезпечени кредити, което се оказва, че не е вярно. Много е важно да зададем въпроса, защо се пренасочват средства, които бяха безвъзмездни, към взимане на кредити? Важно е да посочим, че 100 млн. лв. безвъзмездна помощ по „ReactEU” също ще бъдат пренасочени към кредити. За това организациите, в лицето на Стопанската камара, се сезираха и изразиха позиция против това решение”, обясни той.

Според него 70% от средствата по Плана за възстановяване също ще бъдат пренасочени към кредити. Борисов е на мнение, че с тази сума е можело да се финансира малкият и среден бизнес, но това нямало да се случи. Ще бъдат финансирани само 25% от компаниите.

„Друга мярка, която е спряна, е за самоосигуряващите се лица. Но ресурс в банката има. По-голям е въпросът колко фирми получиха кредити по редизайна на новата мярка? Питам, за тези седмици, колко компании получиха средства? Защо се наложи да се чака 2 месеца, за да получат тази помощ”, попита бившият икономически министър.

На въпрос, свързан с купуването на гласове, Ненков обясни, че винаги е имало такива сигнали.

„Това, което Рашков прави, е изключително грозно. Никой вътрешен министър не си е позволил да хвърли обвинения срещу политическа партия преди избори. ГЕРБ управлява от много години, но никога не сме си позволявали подобно нещо. Къде са доказателствата? Имаме информация, че собственици на фирми и юридически лица са били привиквани по анонимни сигнали, че са подготвяли купуване на гласове. Утре и ние можем да кажем, че някой купува гласове”, каза представителят на ГЕРБ.

Сачева подчерта, че към момента фактите сочат, че има обвинение само към един кандидат за народен представител и той е от „Изправи се! Мутри вън!”.

 

- реклама -