криза, образование, ГЕРБ, тестове, училища

ГЕРБ: Служебното правителство създаде криза в образованието, нарушена е Конституцията (НА ЖИВО)

„Служебното правителство създаде безпрецедентен хаос, криза с правото на образование за голяма част от децата. Абсолютно неспособни са да се справят, пренебрегнаха образованието.“ Това заяви по време на пресконференция на ГЕРБ бившият министър на образованието Красимир Вълчев.

Той беше категоричен, че отношението на служебния кабинет на Румен Радев към този важен сектор за обществото е лицемерно.

„Не можем да казваме, че училищата последно ще затворят и да затваряме първо тях. Това правителство показа, че образованието не му е приоритет, не е никаква ценност. Видя се и в актуализацията на бюджета – 0 лева и на последно място! Това е промяната – приоритет образование да е на последно място. Да е честита на всички тази промяна“, каза още Вълчев.

Той обвини кабинета в организационна немощ да осигури щадящи тестове за учениците.

„Очевидно служебното правителство не може да се справи с доставката на тестовете. Призоваваме служебното правителство още утре да върне децата в училище. Тестване – едва когато имат достатъчно тестове и имат предвидимост на мерките. Как може за 12 пъти по-голяма страна като Германия да има тестове, а за България да няма? Очевидно става дума за организационна немощ“, каза още Вълчев.

Той допълни, че е налице дори нарушение на Конституцията, където е записано, че всеки има право на образование. И припомни, че у нас образованието е задължително до определена възраст, както е във всички европейски държави.

„Имаме незаконосъобразни, дори противоконституционни действия от страна на служебното правителство. Не може да поставиш правото на образование в зависимост на формата на собственост на училището. Образованието е задължително във всички страни до определена възраст, като това гарантира правото на образование. Не зависи от родителите. Двете министерства оставиха правото на образование в зависимост от мнението на родителите“, категоричен беше Вълчев.

Той изтъкна, че в следствие на продължителното дистанционно образование, което води до трупане на редица проблеми при учениците.

„Децата натрупаха много негативи- обездвижване, окастерена форма на обучение“, подчерта Вълчев.

Според него трябва да има предвидимост в осигуряването на тестове и те биха предложили тестването да се правят вкъщи.

„Обучението в електронна среда е ефективно не повече от 2-3 седмици, защото статистики показват, че след това учениците губят мотивация, а по-малките и умения да учат.

Изборите минаха, призоваваме двамата министри да върнат всички ученици в клас още утре – без тестове, а щом има тестове да започнат да ги прилагат.

От младежката структура дадоха пример с това, че над половин милион деца са лишени от ефективно обучение и родителите не знаят какво се случва и трябва да действат от днес за утре.

Те се възмутиха, че студентите могат да посетят дискотека, мол или фитнес, но не и на лекция, въпреки че ВУЗ-те са направили нужната организация.

Тома Биков цитира образователния министър, който обясни, че първо МОН се е съобразил с вида тестове, но когато е тръгнало обсъждането на фирмите, представителя на МОН е бил изгонен. „Именно тогава и комуникацията между МОН и МЗ се е скъсала.

„Да жертваш децата, защото не можеш да си разпределиш комисионните, е най-тревожещо в последните месеци. Българските деца имат право на образование. Мерките очевидно нямат никакъв ефект в последните месеци и тези тестове, които сега идват и никой не може да каже кога идват и как ще се организират, оставяме да се разбират двамата министри“, посочи Биков от ГЕРБ.

От ГЕРБ заподозряха, че тече явно някакъв пазарлък за тестове с фирмите и така се жертват децата за сметка на комисионните.

„Децата, които не получат добро образование има голяма опасност да станат недобри инженери, недобри лекари или не дай боже, недобри министри“, каза зам.-председателят на ГЕРБ Томилав Дончев.

ХАОС И В БЮДЖЕТА

От ГЕРБ коментираха и разминаването в числата за предложената до момента минимална пенсия в новата бюджетна рамка за 2020.

„Вчера уважаемият министър на финансите коментира размера на пенсията от 490 лева – чудесно, добра новина за всички пенсионери. МФ го опроверга няколко часа по-късно с 430 лв. Кое от двете е вярно? Досега не бях виждал министерство да опровергае министър, тук задаваме простия въпрос – кой командва министерството на финансите“, попита Томислав Дончев. И добави, че пък от преговорите в мола долетяла цифрата от 420 лв. за минималната пенсия. „А, обяснете ми – кой бюджет ще гледа Народното събрание – бюджета на министъра, на МФ или на мола?“, попита Дончев.

Той нарече това „сватбарско надвикване“ и заключи, че върви тежко надцакване в социалната сфера. За да внесе яснота по темата зам.-председателят на ГЕРБ призова Румен Радев да се намеси.

„Призоваваме президента да проведе занятие по строева подготовка, колкото да е ясно кой – какво обещава“, апелира Томислав Дончев.

„У мен остава усещането че всички се надцавкат кой ще бъде по-готин към определени социални групи и си избраха пенсионерите. Президентът, в лицето на финансовия министър, се опитва да надцаква бъдещото правителство“, заключи той. А по повод причината за това, насочи медиите: „Трябва да питате някъде между „Дондуков“ и мола“.

ПОДКРЕПАТА В ПАРЛАМЕНТА

ГЕРБ не отговориха дали ще подкрепят Корнелия Нинова за председател на парламента, но напомниха, че в знак на консенсус са й предлагали поста преди 5 години.

„Ще разберете в залата“, каза Томислав Дончев.

Той уточни още, че председателят на ПГ и останалите членове на ръководството й ще си останат същите, тоест отново Десислава Атанасова ще поведе депутатите от ГЕРБ.

- реклама -