Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Има шанс за правителство. ГЕРБ ще подкрепи кабинет с мандата на Реформаторския блок

 С мандат на Реформаторския блок ние ще подкрепим едно правителство, но разбира се, че министрите и министър-председателят ще бъдат допълнително уточнявани. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по БНТ.

Разговорите предстоят утре

„Мога да кажа, че полагаме максимални усилия да изчистим различията, които има между ГЕРБ, РБ, ПФ, за да може действително да се консолидираме в едно правителство, което да продължи политиката, която правихме в продължение на две години“, каза Цветан Цветанов.

Той посочи, че от ГЕРБ не възприемат управлението като привилегия и удоволствие, а като отговорност. „Положените усилия през последните две години дадоха действително добър хоризонт за страната ни“, коментира Цветанов и даде за пример добрия дефицит. „Смятам, че имаме много тежки разговори, които ще бъдат проведени в утрешния ден“, посочи Цветанов. Според него на тях ще се сложат всички детайли, за да се види дали е възможно да се състави правителство.

Цветанов подчерта, че от ГЕРБ не искат да излизат от рамката, която са заложили преди две години. Според него най-голямото противоречие е въпросът с пенсиите. По думите му е необходимо да има устойчивост и перспектива. Намираме изключителен конструктивен диалог с Патриотичния фронт“, каза Цветанов и изброи в това число лидерите на НФСБ Валери Симеонов, ВМРО – Красимир Каракачанов и „Атака“ – Волен Сидеров. „Всеки един защитава своите приоритети, които е разписал в своята управленска програма, но ние трябва да правим тази политика, която може да ни обедини всички“, каза Цветанов.

находищетоДончев: Възможна е частична подкрепа на реформаторите с хоризонт от няколко месеца

Няма как да участваме в кабинет с титуляри, с министри, още по-малко с министър-председател, който е с друг мандат. Това е и въпрос на самоуважение. Във властта се влиза през официалния вход, не през задния – влиза се с отговорност, с достойнство, не с апаратни игри.

Това заяви пред БНР вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Той обаче не изключи някаква, включително частична подкрепа на правителство с мандата на Реформаторския блок с хоризонт няколко месеца, за да приеме народното събрание промените в изборното законодателство по един спокоен начин.

Четем сигнала от президентските избори, че това, което сме правили, е недостатъчно и трябва отново да търсим подкрепата на хората. Може би с известни реформи на партийно ниво и на ниво политики. Всички избори са вид индикатор какви са обществените настроения. Никой от нас не иска да управлява на инат.

Относно тезата на премиера в оставка Бойко Борисов, че единствена причина за удължаване на живота на този парламент са промените в изборното законодателство, Дончев отбеляза, че друга легитимна политическа причина няма. „Легитимният политически аргумент е: има проведен референдум, резултатът от него е до голяма степен задължаващ и е редно народното събрание да се съобрази с него“. Справедливостта не се свежда само и единствено до съдебната реформа. Това е работата на всички институции, добави Дончев

- реклама -