ГЕРБ ще отхвърли ветото върху данъка за старите коли, БСП и ДПС подкрепят президента

вето

ГЕРБ няма да подкрепи ветото на президента върху Закона за корпоративното подоходно облагане, наложено върху данъка за старите коли. Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по бюджет.

„Считаме, че промяната, която касае данъка върху автомобилите е в правилната посока. Тя дава възможност на общините да управляват своите приходи и разходи в частта от ангажиментите им към замърсяването на въздуха. Това е само една мярка в посока решаване на проблема“, обясни председателя на комисията от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя уточни, че месечното увеличение на данъка ще бъде под цената на една кутия цигари.

БСП и ДПС подкрепят президентското вето

„Ще подкрепим ветото на президента със всички мотиви. С данъка върху старите автомобили няма да бъде постигнат екологичният ефект, който се очаква. Може да се окаже, че старите автомобили са по-екологични, защото всички са на газ. Щом търсим екологичен ефект, това означава ли, че догодина ще увеличим данъка и на сградите, в които се ползва твърдо гориво. Начинът, по който се прави данъчната политика, е порочен и трябва да се промени“, аргументира се депутатът от ПГ на „БСП за България“ Георги Търновалийски.

„Последните години компрометираме законодателния процес по отношение на данъчните закони“, обяви Йордан Цонев от ДПС и заяви, че това не е добра практика, защото има достатъчно време те да се внесат. „Ако не беше тази практика, сега може би нямаше да има вето върху 5 данъчни закона, а върху 2. В тази комисия съм от 1997 година, не е добре за нас самите нещата да се обръщат с главата надолу“, каза още Цонев.

Малко по-късно комисията отхвърли ветото с гласовете на управляващите. Предстои гласуването в пленарна зала.

източник: Фокус