мораториум

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мораториума върху решенията на правителството в оставка – ВИДЕО

От партията са убедени, че мораториума, наложен на правителството от НС е в противоречие с Конституцията.

В понеделник, в 09.00 часа сутринта ГЕРБ внася в Конституционния съд искане за тълкувателно решение от съда и едновременно с това и за обявяване за противоконституционен мораториумът, който Народното събрание прие. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони.

Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни“, добави тя.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира, че наложеният мораториум е противоконституционен.

Спират се назначенията на всеки един държавен служител независимо на какво ниво – КС, президентството, съдебната система. За три дни това събрание прие няколко противоконституционни решения“, заяви тя.

„Когато заявяваш, че си символ на промяната ти трябва да спазваш Конституцията, която има пряко действие. Трябва да даваш най-малкото пример с това. Има-няма за три дни мнозинството в това Народно събрание прие не по-малко от три противоконституционни решения“, каза още Захариева.

- реклама -