ГЕРБ-СДС внася искане за обявяване за противоконституционни текстове от Изборния кодекс -ВИДЕО

Днес ГЕРБ внесе искане за обявяване за противоконституционни текстове от Изборния кодекс. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова по време на брифинг в Народното събрание.

„В рамките на седмица ГЕРБ внесе второ искане в Конституционния съд на Р България за обявяване на противоконституционни текстове от приети от Народното събрание закони. Днес ГЕРБ внесе искане за обявяване на противоконституционни текстове от Изборния кодекс, приет за една нощ без обществено обсъждане, без да се спазят принципите на правовата държава и да се търси мнението на всички, засегнати от промените“, заяви още Атанасова.

„Ние смятаме, че по този начин приетият Изборен кодекс застрашава свободното право на българките граждани да избират, а то съгласно нашата Конституция е равно и пряко с тайно гласуване“, заяви още тя.

Според Атанасова никой не поставя дневният ред на обществото в пленарна зала.

Не разбирайте конституционната ни жалба като заяждане, каза на брифинга Радомир Чолаков.

„Ние смятаме, че с приетите изменения и допълнения на Изборния кодекс българските бяха лишени от равно право на глас. Едни граждани ще гласуват само с машини, други само с бюлетини. Това е неравнопоставено. Беше нарушен принципът да не се създават привилегии и ограничения. Обстоятелството, че се въвежда задължително гласуване само с машини, създава ограничения“, каза още Чолаков.

Той обяви, че не вярва на софтуера и че той е по-добър и по-надежден от секционна комисия, в която има представители на всички политически сили.

Според него става въпрос за насилствена модернизация. „Искам да се обзаложа, че първото действие на служебното правителство, ще бъде да смени ръководството на „Информационно обслужване“. Цялата тази треска издава намерения, които все още не знаем какви са“, заяви още Чолаков.

- реклама -