радев герб

ГЕРБ-СДС при Радев: Месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година, продължават и сега (ВИДЕО)

Втората парламентарна група, която отиде на „Дондуков“  за редовните консултации с президента, беше тази на ГЕРБ-СДС. Втората политическа сила в парламента беше представена от председателя на ПГ Десислава Атанасова, Даниел Митов и Томислав Дончев.

„Надявам се, че разбирате, че след изборите има промяна и всички трябва да се съобразяваме с нея. Последните две служебни прав стабилизираха страната и показаха, че тя може да се управлява от хора с различни политически възгледи. Както бях критичен към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко следващо. Важно е постигнатото през последните месеци да бъде надградено и да вървим напред, а не назад. Вие разбирате тези нови реалности и очаквам и обществото ни очаква конструктивно и отгововрно поведение на силна опозиция, каквато вие вече декларирахте, че ще бъдете в новия парламент“, каза Румен Радев в началото на разговора.

Десислава Атанасова отговори с открити критики към репресиите, упражнявани срещу симпатизантите на бившите управляващи през последните месеци.

Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година. Най-силно по отношение на симпатизантите и членовете на ГЕРБ-СДС. Въпреки това, нашата коалиция е втората политическа сила в 47-ото НС и ние заради тези над 600 000 български граждани, които за пореден път дадоха своето доверие, гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция. Ще бъдем със силни и непримирими позиции по отношение на отстояването на демокрацията, законността и спазването на Конституцията. От свое име и от това на колегите ми ви обещавам, че ако правителството, което ще сформират съвсем скоро четирите партии има нужда от помощ и съвет, те ще получат такава помощ и съвет“, категорична беше Атанасова.

И допълни:

Обещавам ви също така, че всяка грешка ще бъде осветявана. Всяка грешка ще бъде сочена. Не само защото позицията на опозиция го изисква, а защото за да има добро управление е необходимо да има силна и знаеща опозиция“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

И прекъсна опитите на Радев да се хвали с постигнатото от служебните му правителства, като показа другата гледна точка:

Изразяваме известно несъгласие с прекалено позитивната ви оценка по отношение на дейността на служебните правителства. Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка, защото служебното правителство според нас не успя да отговори на очакванията на българските граждани по отношение на няколко кризи. Вероятно това ще е тема и в предстоящите дебати по сформиране на правителство, защото разбрахме, че имат намерение колегите да номинират и служебни министри от действащия кабинет в бъдещото правителство, което ще бъде редовно“, каза още Атанасова.

И призова за нов диалог между партиите, изграждане на мостове и преодоляване на разединението. Тя изрази надежда, че с началото на новия мандат на Радев ще се промени и стилът му на управление.

Накрая на изказването си Атанасова отправи остри реплики по повод нахлуването на полиция в редакцията на в. „Труд“ днес и призова президента да заеме позиция:

„Това, което много сериозно ни безпокои не само по време на кампанията, но и днес е, че след като репресивните органи на държавата посещаваха членове и симпатизанти на определени политически партии, след това университети, днес има нахлуване в българска медия. Считам че политическите партии и институциите трябва да бъдат гарант не само за свободата на гражданите и тяхното изразяване, но и за свободата на словото на медиите. Призовавам и президентската институция да вземе отношение и да съберете необходимата информация защо и кой е издал разпореждане за нахлуване в редакцията“, каза Атанасова.

От своя страна Радев я помоли да назове името на медията и обяви, че правоохранителните органи са там заради неплатени данъци.

„Доколкото съм информиран, става дума за неплащани дълго време данъци. Това трябва да се провери. В случая мисля, че вие още тогава вместо да ме призовавахте да решавам случая, можехте да помогнете финансово на тази медия. Мисля, че имахте достатъчно ресурси“, каза Радев.

След това той благодари на медиите и разговорът продължи.

- реклама -