ГЕРБ при президента: Ще върнем мандата възможно най-бързо (Видео)

ГЕРБ-СДС се явиха на консултации при президента в 14.15, както бе обявено.

„Започваме консултации в предизвикателен за страната ни момент – наред със здравната, икономическата, социалната,

бежанската криза, сме изправени и пред политическа криза“, заяви държавният глава пред представители на ГЕРБ-СДС.

„Бъдещето на гражданите зависи от усилията на политиците и решенията на институциите не само в национален, но и международен контекст.

България очаква по-активна подкрепа от международните ни партньори“, подчерта още Радев.

„Не трябва да допускаме да останем в периферията на Европа. Това изисква амбициозна и единна външна политика. Върховенството на правото, социалната справедливост, демографската криза фокусират попарените надежди на българите през годините. Дълбоката криза роди и стремежът към цялостна промяна. От партиите зависи да си възвърнат това доверие. В тази обстановка започвам консултации за съставяне на правителство в това НС. НС трябва да свърши немалко работа, за да гарантира развитието на държавата до края на годината. Надявам се партиите да влязат в градивен диалог по важните въпроси, включително и Планът за възстановяване“.

Пред държавния глава Десислава Атанасова потвърди, че ако ГЕРБ-СДС получат втория мандат, то те ще го върнат веднага. Томислав Дончев пък не вижда потенциал за принципна коалиция в настоящия парламент.

Председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че отчитат всички предизвикателства и рискове на дневен ред в Народното събрание.

Даваме си сметка, че ако държавата няма гарантиран държавен бюджет, това ще е катастрофа, коментира тя.

И отново потвърди, че ако ПП не успеят да съставят нов кабине, ще върнат мандата възможно най- бързо, така че да започнат консултации за връчване на мандата за трета политическа сила.

Оставката на правителството не е началото на тази криза.

Потенциал за сформиране на принципна коалиция в този парламент няма, каза Томислав Дончев.

- реклама -