ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в гореща предизборна схватка

В предаването „Лице в лице“ по БТВ Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Мартин Димитров от ПП-ДБ проведоха разгорещен предизборен дебат  за финансовото и енергийно бъдеще на България.

Галопиращата инфлация се дължи на неразумната политка на последното редовно правителство на България. Те не предприеха никакви мерки, когато имаше първите индикации за нарастващи цени на енергийните ресурси. Бизнесът трябва да бъде компенсиран навреме, за да не се прехвърлят високите цени на енергийните ресурси върху цените на стоките и услугите, каза Теменужка Петков.

По време на управлението на кабинета „Петков“ започна войната в Украйна. Войната е истинската причината за високите цени. Няма как правителство да предизвика такова повишение на цените за осем месеца. Проблемът е, че през периода на управлението на ГЕРБ икономическото развитее на България и доходите на хората изостават, заяви Мартин Димитров, като отбеляза, че през този период брутният вътрешен продукт на човек от населението в Румъния е в пъти по-висок от този в България.

Има проблеми с конкуренцията на редица стоки. В България има една-единствена институция, която трябва да се намесва – Комисията за защита на конкуренцията. По времето на кабинета „Петков“ утановихме, че за две години КЗК е направила една проверка. На практика ние нямаме комисия, която да следи дали има договаряне и картели. Трябва да изберем КЗК, която да ги погне, когато има изкривяване на инфлацията, подчерта Димитров.

Според него няма смисъл от въвеждане на таван на цените като мярка за борба с високите цени на храните.

Имаме прекрасна земя. Има смисъл да насърчим повече хора да правят бизнес, да има предлагане и конкуренция, посочи Мартин Димитров.

По времето на управлението на ГЕРБ инфлацията беше между 0 и 2%, имаше стабилност и развитие на икономиката. Ние не сме си позволили да тласкаме държавата към висока инфлация и нестабилност. С неразумната си политика ПП доведоха до висока инфлация и насрастване на дълга. По времето на ГЕРБ имаше стабилност и сигурност. Държавата не трябва да раздава доходи, а да осигури стабилност и сигурност за развитието на икономиката, коментира Теменужка Петкова.

По думите ѝ в дългосрочен план таванът на цените може да доведе до още по-високи цени. Според нея административната намеса на държавата не е добра мярка срещу инфлацията.

Двамата влязоха в спор и по темата „енергетика“.

Българската енергетика е „черна дупка“. 3 млрд. лева бяха платени от държавата за проект, който върши работа само на Москва и Путин. Въпросът е защо беше направен проект, който върши работа на Москва да заобиколи Украйна. За всеки енергиен проект първият въпрос трябва да е – каква е ползата за България, заяви Мартин Димитров във връзка с наричания от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов газопровод „Балкански поток“.

Проектът „Балкански поток“ е построен след решение на българския парламент. Построен е по всички европейски правила. Той остави България на газовата карта на Европа. Приходите са стотици милиони на година, каза Теменужка Петкова.

10 г. питам ГЕРБ какво става с газовата връзка с Гърция. 100 въпроса съм им задал и все нещо не беше наред. ГЕРБ не искаха диверсификация, те искаха да бъдем зависими от Москва, настоя Димитров.

Има документи и факти. Ние направихме възможен този проект. Мога да говоря по дни и по дати какво сме свършили, посочи в отговор Петкова.

Тя отбеляза, че не е убедена как ще се случи симбиозата между ПП и ДБ.

Димитров каза, че изключително важни приоритети за България са Шенген и еврозоната, като обяви, че ГЕРБ са саботирали влизането на България в евроозната от 1 януари 2024 г.

Теменужка Петков отрече това твърдение да е вярно. Ние вкарахме България в чакалнята на еврозоната, заяви тя.

- реклама -