ГЕРБ-СДС: Готови сме да отстъпим крачка назад, ако има правителство на споделената отговорност (Обновена)

ГЕРБ-СДС: Готови сме да отстъпим крачка назад, ако има правителство на споделената отговорност. ГЕРБ-СДС предлагат правителство „на споделената отговорност“, което да има хоризонт от пълен управленски мандат от 4 г. Те са готови да отстъпят крачка назад, но само ако видят, че имат истински партньори. Призоваваме да има политическа отговорност с адекватна програма.

Това заяви в първата реч от парламентарната трибуна след откриването на 50-ия парламент Тома Биков от името на ГЕРБ. Втората опция са нови предсрочни избори, макар да знаем, че това не е добре за станата, добави той.

„Резултатите определиха ГЕРБ-СДС като първа политическа сила. „Приемаме първото място не като успех, а като сложна задача пред всички политически субекти. Голяма част от българските граждани изобщо не гласуваха“, каза още депутатът.

И бе категоричен, че обидите и агресивното поведение не носят дивиденти на никого. „Още в първия ден заявяваме готовността си да водим смислен диалог с останалите парламентарни групи. Възможностите не са много и дори две политически сили не биха могли да излъчат правителство. От нас се изисква смирение и възможност за създаване на сложни конструкции“, каза още той.

„Последните няколко парламента се провалиха именно в дешифрирането на волята на избирателите. Днес нашата роля е да извършим парламентарна формула по тяхното желание, а не желание и дребни сметки“, призова Тома Биков.

ДПС: Между хората и политиците има пропаст, нужно е правителство, което да решава проблемите им

ДПС работи на терен цял месец, чухме какво ни казват хората. И можем да го обобщим: Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст. Дневният ред на обществото не е на политиците.

Второто, което ни казаха е, че не искат нови парламентарни избори, да спрем цикъла от тези 6 парламентарни вота и да се заемем с решаване на проблемите на хората.

Това заяви Йордан Цонев от името на парламентарната група на ДПС при старта на новото Народно събрание.

Благодари на всички хора, които чуха и се довериха на ДПС, на актива си. Ние няма да ви подведем.

Няма как решаването на тези проблеми да стане в перманентна политическа криза от последните години. Решаването на тези проблеми ще стане със стабилно мнозинство и излъчването на правителство с 4-годишен мандат. Българите подчертават евроатлантическата ориентация на страната, акцентира той.

Нашите граждани са силно разтревожени за сигурността си, допълни Цонев. И бе категоричен, че изборите са показали изборът на българите – НАТО и ЕС. Няма как да се повиши благоденствието на хората у нас, ако не сме част от най-богатия съюз, и няма как в условията на войни да сме защитени, ако не сме в алианса, напомни зам.-председателят на ДПС.

ПП-ДБ: Ще бъдем опозиция, а ГЕРБ, ДПС и ИТН да направят правителство

Всяко Народно събрание трябва да започна с надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи за държавата. Всяка политическа сила, която свали правителство, без да е готова да създава ново, носи двойна отговорност.

През последните години само ПП-ДБ успя да състави редовни правителства, при това два пъти. Тези две правителства бяха свалени със задружните усилия на ГЕРБ, ДПС и ИТН, не защото работиха лошо. Нашите правителства бяха свалени от Борисов и Пеевски, за да тиражират лъжата, че само те могат да управляват. Това каза Николай Денков от парламентарната трибуна, който прочете декларация на ПП-ДБ.

Призова ги да не се правят  на жертви, а да си понесат отговорността. И обеща ПП-ДБ да работи за връщането на доверието, което било загубено от сглобката с ГЕРБ. Резултатите от изборите ясно определиха нашата роля – да бъдем опозиция, каза още той.

Костадинов: Държавата ни умира пред очите ни, длъжни сме да спечелим отново народа

Българският народ удари звучен шамар на т.нар. политически елит, който дълго трябва да кънти в празните глави на повечето в тази зала. Огромната част от народа искрено ненавижда хората в тази зала.

Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в словото си при старта на Народното събрание. Той обясни, че говори смирен.

Държавата ни умира пред очите ни, но едва 10% се борим за оцеляването на нацията. Длъжни сме да  спечелим отново народа, да направим всичко за всички. Дори в този екзотичен състав на НС вярвам, че това е възможно, допълни Костадинов.

Да спрем да се клоняме на този и онзи, защото само гордо изправеният човек заслужава уважение, допълни лидерът на „Възраждане“. И поиска да се спре корупцията, кражбите в здравеопазването, да се върне качеството в образованието.

„Възраждане“ няма да спре да защитава българските интереси, защото ние друг народ нямаме, друга родина нямаме. Добър, лош, ние друг народ нямаме, той е нашето семейство и ще се бием за него, завърши Костадинов и цитира Никола Вапцаров с „В бурята ще бъдем с теб“.

Атанас Зафиров: Нужно е експертно правителство. БСП няма да хвърля камъни и да чертае червени линии

Да има експертно правителство, което да работи за хората. Това поискаха от „БСП за България“

„Имаме един голям дълг, който се натрупа от всички нас в последните години. Политиката се превърна в източник на кризи и конфликти и се изолира от народа. Превърна се в проект. Ако след няколко месеца отидем на нови избори тази реалност няма да се промени. За да излезем от кризата са нужни усилията на всички в тази зала. Ако някой не осъзнава, че партиите и парламента се откъсва все повече от реалността, то ние в БСП го разбираме най-добре. Затова и тръгнахме по нов път.“ Това каза от парламентарната трибуна Атанас Зафиров, който прочете декларация на „БСП за България“.

Трите ключови думи ще бъдат:  отговорност, разум и диалог. Държавата ни днес дори няма работна ръка за тези големи проекти. БСП няма да е тази, която чертае линии и хвърля камъни. Има сериозни предизвикателства, които изискват споделена отговорност от уязвимата представителност на политическите сили, каза още той.

ИТН отговори: Никой не може да ни поставя ултиматуми, управлението – от равноправни партии

Експертно правителство, което не е доминирано от една политическа сила. Това поиска Тошко Йорданов от ИТН в словото си при старта на Народното събрание. Всички сме с еднаква тежест като партии в парламента, никой не може да поставя ултиматуми, обяви заместникът във формацията на Слави Трифонов.

Ден по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че шансовете за кабинет силно намаляват. И постави условие – да се гласува за кандидата на ГЕРБ Рая Назарян за шеф на парламента, за да продължат изобщо разговорите по възможната управленска формула. Неофициално стана ясно, че има нагласа кабинетът да е на ГЕРБ, ДПС и ИТН, но партията на Слави настояла да има 4-ма министри. И искали отлагане на влизането в еврозоната, което е неприемливо за евроатлантическите формации.

Повечето от вас бяха в 49-ото НС и положиха клетва, но погазваха конституцията и законите и се ръководиха само от собствените си интереси, затова сме в тази ситуация. Хората изпитват единствено и само отвращение и срам, каза Йорданов от името на ИТН от парламентарната трибуна.

Необходими са решения, които може да изпълни едно експертно правителство, което не е доминирано от една сила. Здравият разум говори да има и конструктивна опозиция.

Ако повечето партии се вторачат в пъпа си, здравият разум няма да се върне и отново ще преминем пред чистилището на изборите, допълни той.

Време е да върнем здравия разум, току що положиха клетва, време е да я изпълним, призова Йорданов.

След края на изборите ще бъде все по-трудна задачата. Почти е невъзможно да се върне здравият разум там, където почти го няма, допълни шефът на депутатите от ИТН.

Доста направихте непремерени изказвания, дори днес, никой не може да бъде едноличен спасител, нито има политическата тежест да поставя ултиматуми на когото и да било и за каквото и да било, заяви Йорданов. И бе категоричен – всяка партия в този парламент има същата тежест като останалите, отсече той.

Здравият разум говори, че управление, основано на сглобки, е по-добре да бъде свалено, защото не води до нищо добро. Така той отвърна на обвиненията от ПП-ДБ, че ИТН са свалили кабинета „Петков“.

„Величие“: Дали ще бъдем мръсници или герои зависи само от нас

„Винаги започваме с програмни речи, в които даваме обещания, които никога не спазваме. В същите тези речи правим и заклинания, които на следващия ден забравяме. Затова, позволете ми, нека един път да започнем със стихове“, призова от трибуната Виктория Василева от „Величие“.

„И все по-упорито се говори, че Ботев бил от българин убит. И българин пръв бил проговорил какъв бил Левски и къде бил скрит. Безсмъртен казват бил Димитър Общи. Пак го срещам днес незнайно где. И пак се плаша, че може и мен да предаде“.

„Българийо, родино, майко моя! Прекръствам те с един разпятен кръст и пак те питам с ужас неспокоен… Как можеш и мръсникът, и героят, да раждаш из едната своя плът“.

„Дали ще бъдем мръсници или герои, зависи само и единствено от нас“, каза Виктория Василева от „Величие“

И добави:“Днес за българските граждани дали ще бъдем мръсници или герои, зависи от нас“.

- реклама -