Костадин Ангелов, ГЕРБ, портфейла, държавата

ГЕРБ с искане за зелен сертификат в НС: Ваксинацията спасява животи, да дадем пример

Спор се разрази в пленарната зала и по време на днешното заседание, на което депутатите трябва да приемат правила за дистанционно участие в заседанията за народни представители в изолация или под карантина. От ГЕРБ отново призоваха и в сградата на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат и бяха категорични, че народните представители са тези, които трябва да дадат пример.

Проф. Асен Балтов излезе на трибуната и поиска достъпът на депутати в Народното събрание да става само след показването на зелен сертификат за ваксинация.

„Ваксинацията спасява животи. Ние трябва да дадем пример на българското общество“, каза той.

От „Възраждане“ реагираха остро и заявиха, че със зеления сертификат, останалите партии се опитват да ограничат достъпа им до пленарна зала. Изказването дойде от адвокат Петър Петров.

От трибуната изказване направи и бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че правото на живот е първото основно право, записано в Конституцията, а посегателството срещу него се наказва строго.

„В чл. 28 от Конституцията се казва, че всеки има право на живот. Посегателството срещу него се наказва като най-тежко престъпление. Ролята на зеления сертификат е една единствена – всеки от нас, който го притежава гарантира, че с контактите си с хората, които има, с неговите избраници, с гласоподавателите, с медиите, с близките, той не извършва посегателство върху техния живот и здраве. Всеки, който не притежава зелен сертификат, който не е ваксиниран с пълен ваксинационен цикъл, не е преболедувал, няма отрицателен PCR и антигенен тест, поставя под сериозен риск живота и здравето на хората, с които общува. Срам и позор в за това НС това, което се случва!“, каза Ангелов.

По време на изказването на Ангелов се опита да го прекъсне председателят на НС Никола Минчев от ПП, като заяви, че въвеждането на зелените сертификати не е тема на дебата.

Костадин Ангелов обаче продължи изказването си. Обърна се към ПГ н ПП и даде пример с канадския парламент, където изискванията за влизане в сградата са пълен ваксинационен цикъл.

„Същите правила важат и в Харвард. Затова призовах вашата политическа партия, тъй като по време на кампанията имахте много позитивни послания за битката с COVID-19, за ваксинацията, сега е време да го докажем“, призова Ангелов.

В отговор обаче от ПП предложиха да се гласува против предложението на ГЕРБ и въвеждането на зелен сертификат за НС да бъде обсъдено отделно.

От „Възраждане“ в типичния си популистки стил обвиниха бившите управляващи за високата смъртност у нас, а Тошко Йорданов от ИТН се присъедини към мнението, че не трябва в парламента да се влиза с документ за преболедуване, ваксинация или отрицателен тест. Той цитира видния антиваксър проф. Чобанов, според когото ваксинираните били по-опасни от здравите неваксинирани хора.

Джевдет Чакъров от ДПС заяви, че ще подкрепят искането на ГЕРБ.

„Цялата наша парламентарна група доброволно се ваксинира“, изтъкна той.

„Вчера бях мола. На влизане – искат сертификат. Тук влизаш, излизаш – не ти искат сертификат. Е, как да дадем пример на хората?“, попита д-р Чакъров.

Проф. Андрей Чорбанов каза, че Народното събрание и без това е с ограничен достъп. Ако пък бъде въведен такъв сертификат за влизане в парламента, то всеки работодател можел да си въведе такова изискване, което било дискриминация, смята депутатът от ИТН.

Тома Биков от ГЕРБ излезе също на трибуната.

„Тук въпросът е следният – ще бъде ли приравнен парламентът към всички, които спазват изискванията. Въпросът е, че когато задължаваме човек, за да иде на кръчма или театър, се иска сертификат, това е лош тон“, каза той.

Пулмологът д-р Симидчиев се изказа, че подкрепя искането.

Александър Иванов от ГЕРБ се обърна към него с молба да подкрепи искането на него и съпартийците му.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отново поиска зеленият сертификат да отпадне, защото той въвеждал дискриминация в обществото.

Делян Добрев от ГЕРБ пък заяви, че това, което се дебатира, е както всички блъгарски граждани, така и депутатите да спазват заповедта на здравния министър и това именно било искането на проф. Костадин Ангелов.

След това изказване на Добрев председателят на НС Никола Минчев прекрати разискванията, за да може да започне навреме заложеният в дневния ред за днес блиц-контрол с представители на служебното правителство.

- реклама -