Борисов: Вкарваме закон за партийна субсидия 1 лев на получен глас- ВИДЕО

Партийната субсидия да падне драстично – до 1 лев на получен грас. В момента тя е 11 лв.

Вчера на заседание на МС управляващите са взели решение за законопроект с това решение, който е входиран снощи в НС.

Решението беше обявено от премиера  след заседание на парламентарната група на ГЕРБ.

Заседанието продължи малко повече от 10 минути, през които предложението бе предложено и мотивирано пред народните представители, които се очаква да го подкрепят в пленарна зала.

Икономиите за бюджета ще са 16-18 милиона лева за 2019г.

„Парите, които ще се спестят, ще се дадат за строителството на детски градини”, заяви Борисов.

Много се наслушахме на популизъм. Няма да позволя повече да се упражняват върху ГЕРБ, коментира премиерът.

„Аз бих на изборите – помните, като кмет, без един лев, без партия, без нищо. За радост „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“ помогнаха. Затова сваляме на 1 лев, а парите, които ще се спестят, ги давам за детски градини и за яслите. Пада и данъкът върху дарените книги – това е капчица в морето. Но върху хляба, месото, пиенето, цигарите и всичко, на което му се яде човек, данъкът не може да падне“, отсече премиерът. И се поинтересува защо БСП не е махнала данъците – Орешарски или Станишев, докато е била на власт с ДПС.

Щом БСП са решили да печелят позитиви с темата за субсидиите – нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

„Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, че да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела“, посочи Горанов и подчерта, че по-добро от партиите няма измислено и те трябва да имат надежден механизъм за финансиране.

„И след като колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Винаги като министър на финансите съм защитавал, че партийните субсидии трябва да бъдат достатъчни, така че партиите да бъдат относително независими, да могат да финансират структурите си и определени политически действия. Но щом един референдум показа подобно настроение в българското общество, след като ние като политици успяваме да ги настроим срещу нас, нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв.“, коментира Горанов. Той посочи, че след като системните партии в парламента са започнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може.

За следващите години – ако сега годишно са планирани около 38 млн. лв. на база на резултатите от последните избори, сега около 3 млн. лв. ще получават годишно партиите, обясни още Горанов.

 

- реклама -