ГЕРБ

ГЕРБ: Работата на службите е да пазят националния интерес, шпионския скандал няма общо с изборите

ГЕРБ излезе с призив политиците и партиите в страната да се въздържат от коментари и спекулации по темата с проруския шпионаж. По-рано лидера на БСП Корнелия Нинова окачестви арестите на Юрий Борисов и Николай Малинов провокация, а президента Радев нарече обвиненията за шпионаж в полза на Русия абсурдни и нелепи.

„От изявленията на служите разбрахме, че става дума за разследване срещу конкретни лица, а не институции и организации. Обвиненията са много сериозни и няма как да бъдат направени без сериозни доказателства. Затова реакциите на някои партии и институции са крайно невъздържани, при положение, че не знаят за какво точно става въпрос. Няма общо със сегашните избори или с предишни. Работа на службите е да направят нужното, те действат и обществото трябва да им се довери“, категоричен бе депутата от управляващата партия Тома Биков.

На въпрос дали може да се окаже, че кампанията на президента Румен Радев е била финансирана от въпросните лица от шпионската афера, от ГЕРБ бяха пестеливи на коментар.

„Ние призовахме да не се спекулира, нито Нинова, нито Радев са призовани за свидетели. Аз слушам какво казват службите и вярвам в това. Нека да не усложняваме ситуацията и да оставим разследващите да си свършат работата. Максимата гузен негонен бяга не е валидна в този случай, но нека да не бягат толкова предварително“, призова Тома Биков.

„Бих призовал г-жа Нинова да запази самообладание, никой не говори за нея или за дела в миналото. Всички имаме интерес България да отблъсне тази поредна кибератака срещу себе си, да се доверим на тези хора, които са призвани да пазят националната сигурност и да изчакаме всичко спокойно да приключи. В този момент, когато става въпрос за националната сигурност, да не си позволяват интерпретации, да не влизат в ролята на гузен негонен бяга. Да не коментират. Ние може да кажем, че повече от две години виси един въпрос имало ли е среща на г-жа Нинова с г-н Решетников. Това са въпроси, които тепърва ще получават отговор. Тук става въпрос за конкретни имена, за конкретни случаи, и всеки от нас има“, категоричен бе Спас Гърневски.

От партията посочиха, че това, че различни неправителствени организации, финансирани от други държави имат свои дейности у нас не влияе върху отношенията ни с тях.

„Без да сме запознати в детайл с това разследване от изявленията на прокуратурата и на службите ние разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица. Не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея. Независимо дали са финансирани от американски фондове или от проруски не значи, че отношенията на България с тези държави са лоши. Това, че представители на тази организация водят културната си политика не означава нито, че те са имали представа арестуваните какво са правили, нито че българо-руските отношения са поставени под въпрос. Напротив – те се развиват добре и през последните години работим по различни проекти заедно„, обясни още Биков.

- реклама -