ГЕРБ, протоколи, избори, ЦИК, СИК, БСП

ГЕРБ: Протоколите на ЦИК са объркани и неясни, БСП иска да създаде хаос – Видео

Участваме повече от 15 години в избори – печелили сме, случвало се е и да губим. Не си спомням някога да се оплакваме от организация. Като начало това е патент на губещите. По темата сме пазили мълчание седмици назад по една основна причина – за нас е от съществено значение изборният процес е важно да не бъде дискредитиран.

Това каза Томислав Дончев на пресконференция в централата на ГЕРБ.

Днес обаче трябва да предупредим, да алармираме за казус, който за съжаление, е отвъд контрола на Народното събрание и правителството. Този казус ще попречи в частта за броенето на изборните резултати, заяви Дончев.

В хоризонтален вид протоколът на ЦИК е объркан и неясен.

Той е много труден за работа в СИК и РИК. До момента във всички видове избори протоколите са били във вертикален вид. А този протокол чисто визуално дори обърква. Имаше разговори и предложения от РИК до ЦИК как да изглежда този протокол, защото настоящият би объркал всички и би забавил изборните резултати, стана ясно на брифинга.

Има излишни контроли – точка 6.1 е еднаква с точка 7.1. Едната трябва да отпадне. Другото са новите сигнатури, които водят до объркване. Подредбата е за първи път досега – недействителните гласове са поставени пред действителните. Действителните се отбелязват в 9 графи, в които има идентично и близко по съдържание изискване да се отразят тези гласове. Във връзка с това, че ще има и машинно гласуване, разписката е над три метра и подредбата в нея е също вертикално разположена. По логика и по това да бъде улеснена работата на секционните комисии, въвеждането й в протокола също трябва да върви по вертикален ред, обясниха от ГЕРБ.

Другият проблем, който ще доведе до греши, е графите с преференциите, които трябва да бъдат въведени от СИК, посочиха още от партията.

Протоколът съдържа 20 страници, в София специално има много кандидати. Как това нещо ще бъде свършено в нормален срок и часове в СИК и след това тези хора трябва да предадат своите протоколи. И в Информационно обслужване също има забавяне, там ще има над 10 милиона числа. До момента са били 5 милиона. Ние искаме по някакъв начин да информираме всички, които са ангажирани с този изборен процес, че този протокол е много затруднен, с много ненужни данни и с много информация, която не носи изборни данни. Това нещо искаме да бъде променено и не да се прехвърля към избирателния орган. Това, което е прието в изборния кодекс, е за улесняване на протоколите на СИК, а не утежняване с допълнителни графи, разбъркан ред и всичко останало, посочиха от ГЕРБ.

Водени от отговорността, ние предложихме промени в изборния кодекс още през 2019 г.

Бяха идентифицирани ясни проблеми – че обучението на избирателните комисии трябва да започне много рано и че протоколите трябва да бъдат улеснени и опростен, посочи  Десислава Атанасова.

Всички протоколи се сканират и оповестяват на сайта на ЦИК. Но, ако останат грешки в протоколите, с оглед всички проблеми, ще се забавят резултатите от провежданите избори. С огорчение забелязваме, че членове на ЦИК от БСП са подготвили протокол, в който са акцентирали на допълнителни контроли, които не носят различни данни и не са съотносими с изборния процес, коментира Атанасова.

Апелираме ЦИК да вземе различно решение, така че РИК и СИК да работят в една по-работна обстановка и да бъдат регламентирани резултатите от изборите така, както са описани в изборния кодекс, допълни тя.

Красимир Ципов изтъкна, че ръководителят, който е приготвил тези книжа е Емил Войнов, член на квотата на БСП. Той ли ще понесе отговорност за това, което ще се случи, попита той.

Целта на изборните правила е да има един нормален изборен процес, заяви Ципов и припомни, че Войнов е бил председател на комисията за избор на лидер на БСП и попита дали има умисъл на тези негови действия и дали това не е целенасочен удар срещу прозрачността на изборния процес. Неговата дъщеря, председател на СИК, преди време беше взела протокол от изборите и му го беше предала. Той опита да внесе съмнение в честността на изборите, опитвайки се да проведе дискусия от този протокол, обърна внимание Ципов.

БСП искат да създадат хаос, категоричен бе Томислав Дончев.

Според него целта на червените е да създадат дълбока конституционна криза и хората да не повярват, че това е резултатът от вота.

Той разкри, че има информации за опити за провокации – на локално и национално ниво, в изборния ден. Първата цел била персонална и политическа реабилитация на загубилите. Втората – за създаването на тежка конституционна криза, до което ще доведе това, ако повечето граждани не вярват в резултата, обясни Дончев. Той призова всички политически сили да не правят така.

- реклама -