ГЕРБ
сн. БГНЕС

ГЕРБ: Президентът целенасочено руши демокрацията и подбужда към метежи срещу властта

За пореден път президентът на Република България показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в декларация от името на парламентарната група.

„С вдигнат юмрук и подбуди за метежи срещу законно избраното правителство на България, той призова за разпускане на Народното събрание. Призивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във „Фейсбук“ подозрително съвпадат. Вместо да зове за спазването на законите президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение. Нещо повече, член на стратегическия съвет на президента е задържан за спиране на метрото в София. Подбудителството към престъпления и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент“, каза още д-р Дариткова.

Тя обърна внимание, че още в своята реч пред протестиращите снощи, президентът е показал неуважение към Народното събрание.

„Няма нито една тема от обществен интерес по която президента да е насърчил диалог. Вместо да приеме подадената от правителството ръка, Румен Радев призовава за омраза и за бунтове, и целенасочено разделя обществото. Вчера той призова за разпускане на НС. Той руши демокрацията и призовава за еднолично управление“, категорична бе Даниела Дариткова от трибуната в Народното събрание.

„От най-високата трибуна призоваваме народните представители ясно да заявят своята позиция – подкрепят или осъждат действията на президента Радев“, апелира тя.

сн. БГНЕС

Изказването й бе прекъсвано на няколко пъти от скандирания „Оставка“ и тропане по депутатските банки и от двете страни на пленарната зала.

- реклама -