Борисов: Хората видяха чудовищната инфлация (Видео)

ГЕРБ представиха в НДК плана си за възстановяване и изход от кризите в България.

„Хората видяха цените на храните и бензина, чудовищната инфлация, обедняването и искат надежда.

Всяка седмица нов дълг за половин милиард, а Планът за възстановяване  си стои там“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на стратегията на партията за справяне с кризата.

Той подчерта, че нито един документ от програмата на партията е  не е съвършен и ако се наложи ще бъде коригиран.  Борисов заяви, че заглавието на програмата на ГЕРБ е   „България след кризите – план за възстановяване“

„Лидерството е да можеш да признаеш качествата на другия, защото СДС извади България от най-тежката криза след комунизма”, допълни лидерът на ГЕРБ.

Румен Христов на свой ред похвали програмата на истинската десница в лицето на ГЕРБ-СДС.

„Тази програма е насочена за благото на българските граждани, но тя има смисъл само, ако бъде изпълнена“, заяви лидерът на СДС и допълни, че няма съмнение в първото място на ГЕРБ-СДС в изборите.

 „В началото казах, че Дончев и екипите работиха много целенасочено. Постарах се и в листите и сега да демонстрираме една сплав от младост, опит и познания.

Затова в листите има хора като Вежди Рашидов и Румен Христов със своя опит и такива на възрастта на децата ми, че и по-малки“, заяви още Борисов и се пошегува, че Владислав Горанов има нова длъжност, да сменя слайдовете.

„Давате дългове, за да си купите време за посредниците. Една социална държава се прави с мощна икономика, индустрия и туризъм.

Цялата програма е само подпомагане. В същото време Гечев, който фалира държавата излиза и казва „ние даваме“, но какво дават – заеми.

Много добре трябва да организираме икономиката и индустрията, за да носят приходи, за да има социална политика.

Което кажем го обещаваме, нас ни държат отговорни и затова пречупихме кризите през Плана за възстановяване“, допълни още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ настоя да се разбработи Държавна агенция за киберсигурност, той припомни и  хакерските атаки.

Лидерът на ГЕРБ коментира и нарастващото напрежение на Балканите, като подчерта и конфликта между Азербаджайн и Армения.

Борисов припомни, че когато пак е имало конфликт в този район и ЕС са наложили санкции срещу Азербаджайн, той е бил единственият лидер, присъствал в Баку.

„Звъннах на Жан Клод Юнкер и му казах, че азерския газ е единствената ни възможност за деверсификация и ще отида.

Той се направи, че не ме чува, но все пак ЕС се съобрази с нас и аз бях единственият лидер тогава там. Алиев ми каза: За мен днес Европа започва и свършва с България“, заяви Борисов.

„Ние сме умни и красиви, но не сме такива таланти, че да заложим всичко в страница и половина. Добрата новина е, че няма нито един избягал презентатор“, пошегува се Томислав Дончев при представянето на плана.

Той отчете, че вече две години страната ни е в политическа криза, към която е добавена абсолютна липса на политически диалог, арогантност, скъсване с реалността.

„Беше спряно реализирането на цели системи като Народното събрание, границата, тежката инфраструктура.

На фона на всичко това и войната в Украйна, което съчетано с аматьорското управление доведе до криза с енерго носителите, бюджетна криза, срив на публичните и частните инвестиции”, допълни той.

„Като най-голямата политическа сила ще носим нашата отговорност в зависимост от това каква роля ни отреди народът, без значение дали управляваме или сме в опозиция.

Ако волята на народа е такава – ние да сме първи съзнаваме отговорността си да се сформира правителство, но с ясна подкрепа от политически сили с които имаме сходство. На първо място трябва да върнем политическия диалог и да изхвърлим аматьорщината и лъжата“, допълни Дончев.

По темата с енергетика думата за презентация взе Делян Добрев. Той заяви, че положението там е най-драматично. Той отчете, че токът и газът са скочили 10 пъти от последното управление на ГЕРБ.

„От няколко дни Европа говори за компенсации за тока, всъщност ние в България взехме това решение преди три месеца и то заради предложение на ГЕРБ“, допълни Добрев и отчете, че ако не са били тези компенсации то при тези високи цени на електроенергията, днес бизнесът щеше да е спрял.

Като първо действие той определи, че  този механизъм  трябва да се удължи и за идната година, защото е важно бизнесът да е спокоен, което на свой ред не повишава цените и се намалява инфлацията.

„Добре, че това правителство падна, защото можехме да стигнем до по-големи ексцесии като през 1997 година“.

Той допълни, че решение за компенсации може да се намери и за газа, но първо трябва да се потърси партньор за дългосрочен договор, който не е руски.

Причината е, че при всеки един такъв договор цената е по-ниска от това да се купуват отделни танкери”.

„За нас образованието беше и ще продължи да бъде национален приоритет“, заяви на свой ред Красимир Вълчев представайки програмата в сектор образование, като отчете, че целта е да се отделят 5% от БВП.

„Помните ли опорките на ПП, която изтече и там пишеше да не се говори за геополитика.

Казват, че външната политика е продължение на вътрешната, но облечена в костюм и вратовръзка“, заяви Даниел Митов при представянето на програмата в сегмент външна политика.

- реклама -