ГЕРБ: Поне половината от кризите в страната са „домашно производство“ (ВИДЕО)

ГЕРБ: Поне половината от кризите в страната са „домашно производство“. Поне половината от кризите в страната са „домашно производство“. Има поредица от мерки, с които могат да бъдат овладени. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ по време на брифинг в централата на партията.

„След седмица ще представим цялостна програма

за управление на страната. Кризите в България не са вносни. Ако бяха, можехме да се надяваме някой отвън да ги оправи. България трябва да е управлявана от ясна програма, ясна подкрепа и от партии, които нямат идеологически разнобой.

Кризите, макар че някои от тях имат секторен характер, не могат да бъдат преборени секторно. Рецептата, която ще представим днес е ясна. Но преди всичко е необходим отговор на въпроса кой ще е лечителят. За да има политически потенциал, за да има управленска мощ, България трябва да бъде управлявана от правителство с ясна програма, ясна парламентарна подкрепа и съставено от политически сили, които имат нещо общо помежду си“, заяви още Дончев.

„Правителството на „Продължаваме промяната“ завеща

на България поредица от кризи във всеки един сектор – една от най-тежките е енергийната криза. Виждаме я в два аспекта – от една страна криза, свързана със сигурността на доставките на енергийни ресурси. Безспорно най-големият проблем е свързан с доставките на природен газ за България. Вторият аспект на енергийната криза е цените, които се постигат по отношение на природния газ и електрическата енергия“, заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

„Булгаргаз” незабавно следва да обяви публичен международен търг,

на база на който да бъде избран доставчик или доставчици на втечнен природен газ и да бъдат дългосрочни договори. Така ще се гарантира сигурността на доставките за българските потребители. Ще имаме дългосрочни договори и няма да купуваме газ ден за ден както сега. Нужна е и диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво”, призова още бившият ресорен министър.

Тя припомни с какво партията е допринесла за диверсификацията на страната ни.

„Високите цени на природният газ станаха причина една част от предприятията да намалят производството си. Ние смятаме, че изключително важна мярка е да бъде преструктуриран фонд сигурност. Ние виждаме възможност той да обхване цялата сигурност на енергийната система. Така ще можем да компенсираме и небитовите потребители на природен газ. Така ще запазим конкурентоспособността и ще успокоим галопиращата инфлация.“

„В резултат на наше предложение се даде възможност българският бизнес

и небитовите потребители да плащат тавана на цената на електричеството – 250 лв. на мегаватчас. Изключително важно за страната ни е да се усъвършенства механизма за подпомагане. Затова и трябва да са ясни съответните критерии как това ще се случва. Трябва да има критерии, на база на тези критерии да се подкрепят най-подходящите компании. Рецептата за излизане от кризата е да има стабилно и компетентно управление на страната. Без ГЕРБ-СДС такова управление няма как да има“, завърши Петкова.

По думите на бившия социален министър Деница Сачева за пръв път

от 30 години насам българският народ се страхува за това как ще изкара зимата. „Цените скачат неудържимо и това не се дължи само на международната обстановка, а и на управленски решения. По отношение на небитовите потребители обяснихме какви са нашите предложения, а те се отнасят и за училища и болници.

Преструктурирането на фонд „Сигурност“ е едно решение, което още от сега слагаме на масата. Ние предвидихме, че ще има все повече хора в нужда от помощ за отопление. Поне 400 000 души ще се нуждаят от такава помощ според нас. Все повече хора търсят дърва за огрев тази година вместо да вървим напред – хората се връщат назад.

Смятаме, че е изключително важно единствено държави

предприятия да могат да добиват дърва. Почти 200 лева вече е цената на кубик дърва, а миналата година беше 90 лева. Нужни са специализирани оператори, които да могат да осигурят добри цени“, обясни бившият социален министър.

„По отношение на нелегалните мигранти е важно сътрудничеството по превенцията с Гърция и Турция, както и предприемането на наказателни мерки срещу мигрантите. Трябва да се разработи национална програма за право на настаняване, труд, образование и социално подпомагане за бежанци, тъй като миграционните вълни не се очертава да спрат“, допълни Сачева.

„В България инфлацията е двойна – докато средната инфлация

в Европа е 8-9%, в България от юли тя е 15%. Голяма част от решаването на кризата с инфлацията е прилагането на мерки за енергетиката. Заеми, трансформиране на разходи и запазване на данъците са трите мерки, които могат да се приложат.

НАП, смятаме, че от тук нататък трябва да бъде управляване с далновидност и експертиза. Агенция „Митници“ трябва да намали контрабандата и да се съберат средствата, които се въртят в сивата икономика, за да влязат в държавата. Трябва да се върне устойчивостта на публичните финанси на страната.

Мерките, които конкретно и бързо могат да бъдат предприети,

са направени така, че в следващите няколко години не могат да се възстановят бързо, а е нужна последователна политика. Популизмът струва скъпо“, заяви Александър Иванов.

„Запазването на данъчния модел е гарант за гражданите за увеличаване на заплатите на своите работещи – нещо изключително важно, с които да успокоим бизнеса. Защото всяко увеличаване на данъците води и до рекордно ниски нива на интерес за чуждестранни инвестиции в България“, допълни той.

„Бюджетната консолидация трябва да бъде плавна и

безболезнена за хората, а за това ще е нужен повече от един мандат. Вече втора година България не получава свежо европейско финансиране. Това означава, че се бави модернизацията, и води  макроикономически ефекти. Одобряване на оперативните програми и отваряне на схеми за безвъзмездно финансиране дори и по програми, които още не са одобрени, за да се задвижат парите и да има положителен макроикономически ефект.

Усилията за търсене на газ и нефт в Черно море

не са престанали. Въглеводороди в българската зона на Черно море има, въпросът е да се намери достатъчно голям участък, който да позволява добив. Нашите съседи Румъния и Турция вече го правят. А шистов газ в Добруджа няма“, коментира още Дончев.

„Дискусията за шистов газ към момента е неуместна. Тема е в момента добивът на конвенционален газ в България, за да може да имаме максимална независимост при добива на газ, коментира Дончев. „Няма по-голяма диверсификация от това да разчитаме на местни ресурси“, допълни Петкова.

На въпрос за евентуална коалиция, Дончев отговори,

че се задава по няколко пъти на седмица.

„Да не взимаме решението от ръцете на народа. Нека народът да се произнесе на коя политическа сила колко подкрепа ще даде и коя политическа сила колко народни представители има. Ние коалиционни преговори против няма да водим. Трябва да се говори с всички, тъй като България е залята от кризи“, заяви Дончев.

По-късно към брифинга се присъедини и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Десетки хора работиха по антикризисните мерки. Това вълнува хората. Основният ни спор е с партията на посредниците, защото тя върна посредниците в газа, тока, нефта, това са фактите.

Всичко се случва в полза на Руската федерация,

с подкрепата на партията на посредниците. Когато фактите говорят, страда народът. По време на нашето управление бяхме сполетени от три световни кризи – гръцката, мигрантската и ковид кризата. И в трите ние се справихме най-добре от всички в Европа“, коментира Борисов.

„България в момента пръска кръв от неразумното

управление на финансите. Финансовата катастрофа, която ни оставя Асен Василев, е непоправима. Следващото правителство трябва да бъде антикризисно правителство, което да може да ни преведе през зимата. Ние имаме 7-8 приоритета“, обясни той.

„За тези две години „Хемус“ вече можеше да е готова. Една велоалея нямат построена – не магистрала, не мост, не тунел. Не само ще върнем европейските пари за „Струма“, но и после ще ги допълваме с пари от бюджета, това ни причиниха“, заяви Бойко Борисов.

„Съдебна реформа, мерки за бизнеса, спорт, земеделие,

план за възстановяване и приоритети на партията са включени в програмата, изготвена от ГЕРБ. Газът ще го реша за часове. Както съм го решавал винаги. Геостратегически на Балканите всичко се решаваше в София. За нас беше отворен Белия дом, Париж, Кремъл. Премиерският занаят е сложен, не е за всеки“, заяви лидерът на партията.

- реклама -