ГЕРБ представи проектокабинета си. Вижте имената в него

ГЕРБ представя проекта си за правителство на пресконференция в централата на партията.

Липсват желаещи да управляват, но пък всички искат да са в опозиция. Това заяви в началото на брифинга Десислава Атанасова.

Даниел Митов обяви, че самият той е кандидат за министър-председател, а заместник е Томислав Дончев. Той посочи още, че те представят своя проект за кабинет, за да може да се види какъв потенциал имат представителите на ГЕРБ, а останалите да сравняват.

По-късно днес, съгласно конституционната процедура държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС.

Това ще бъде второто връчване на мандат на ГЕРБ-СДС през последните месеци.

Преди повече от седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че коалицията ще върне и този мандат без да бъде реализиран.

Ето как изглежда кабинета на ГЕРБ:

Премиер – Даниел Митов

Зам.-премиер – Томислав Дончев
Зам.-премиер по обществения ред, сигурността и вътрешните работи – Румен Христов

Зам.-премиер по правосъдната реформа и министър на външните работи – Екатерина Захариева

Финансите – Кирил Ананиев

Правосъдието – Радомир Чолаков

Отбраната – Христо Гаджев

Регионалното развитие – Александър Иванов

Социалната политика – Деница Сачева

Образованието – Красимир Вълчев

Здравеопазването – Костадин Анагелов

Околната среда – Дарина Василева

Културата – Любен Дилов

Земеделието – Десислава Танева

Транспорта – Росен Желязков

Икономиката – Жечо Станков

Енергетиката – Делян Добрев

Спорта – Красен Кралев

Туризма – Деница Николова

„Това е проктокабинет, който няма да представим официално на президента и НС. Тежкото разделение между институциите и партиите води до там, че ние няма как да разчитаме на някакъв конструктивен разговор. Затова за да не бавим процедурата и да подходим отговорно към избирателите, ще дадем възможност на президента да пристъпи към връчването на третия мандат.

Кризите могат да бъдат управлявани само през правителство. Без разговори с ГЕРБ-СДС правителство не може да има“, каза предложеният за премиер Даниел Митов.

„Омразата е много опасна. Характерно за нея е, че ражда само омраза. Върху нея не може да се гради нищо. Това е липса на кауза. Хипотетичната коалиция на омразата не може да произведе нищо. В голямата си част е зачеркнато от омразата.

Да говорим за възможна коалиция не отразява каквато и да било демократична логика. Абсолютен дефицит от политическа отговорност, някой от тях да носи политическа отговорност. Не мисля, че българските граждани са пратили някого в НС, за да се накара на някого“, заяви Томислав Дончев.

В доброто старо време политическите сили се надпреварваха коя да реализира политиките си. Сега политическите сили се състезават кой да прецака най-много другия. Невъзможност да се води диалог. Това означава, че политическите сили не са в състояние да генерират минимума политически консенсус. Караме различните части от България да не могат да постигнат обща цел.

Поставяме под въпрос фундамент на демокрацията. Освен всички политически цели, първостепенна задача за мен е да се търсят механизми за възстановяването на политическия диалог, което е възстановяване на обществения консенсус“, каза още Дончев.

Като втора политическа сила партията ще получи втория мандат за съставяне на кабинет от президента Радев. Това ще се случи днес от 9,30 часа.

От ръководството на партията са категорични, че ще върнат веднага мандата. Така президентът ще реши сам на кого да връчи последния трети кризисен мандат. В случай, че и той не бъде реализиран, държавният глава ще разпусне парламента и ще насрочи нови парламентарни избори.

„Многократно заявахме, че ако няма съгласие трябва максимално бързо да се преостъпи към връчането на втори съответно третия мандат. Ако някой може да носи отговорността, то е време България да има правителство. Рабзирам че г-н Радев имаше някакви причини да протака връчване на втория мандат. Мисля си обаче, че той разбра, че актуализацията за бюджета не може да бъде условна“, коментира Атанасова.

Според нея е очевидно, че се водят задкулисни договорки с ДПС, въпреки че всички протестни партии заявяват, че не желят да водят разговори с движението. „Как иначе ДПС ще получи комисията по икономика и туризъм и комисията по регионално развитие и благоустройство“, каза още Атанасова.

- реклама -