Даниела Дариткова
сн. БГНЕС

ГЕРБ предлагат: Под карантина със SMS, контактните лица задължени да се тестват

Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради Covid 19 и други заразни болести вече да може да става по телефона или чрез есемеси и електронни съобщения. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова.

Предписанието ще се издава от началника на съответната Регионална здравна инспекция, както и досега, но е отпаднало изискването да е по предложение на лекуващия лекар.

Подобно предложение преди време отправиха и от РЗИ-София.

Промените целят да облекчат работата на РЗИ в изострящата се епидемична обстановка, при която се регистрират над 4000 нови случая за денонощие, което предполага издирването и карантинирането на десетки хиляди контактни.

Продължителността ще се определя със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор. Контактните лица няма да имат право да отказват изследване с цел установяване на носителство на заразна болест.

Променя се и досегашната законова разпоредба, която предвиждаше, че пациентите, заразени с Covid-19 и други опасни болести, подлежат на „задължителна изолация и/или болнично лечение“. С внесените промени „болничното лечение“ отпада.

Промените предвиждат още – по време на обявено извънредно положение или извънредна обстановка заради епидемия, както и до три месеца след изтичането им, здравният министър да може да забрани износ на конкретни лекарствени продукти.

Глобата за незаконен износ, ако предложенията бъдат приети, ще е от 50 000 до 100 000 лв. при първо нарушение, а при потворно – от 100 000 до 150 000 лв.

Пред „Хоризонт“ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров обяви, че Съюзът подготвя становище, което ще бъде изпратено до парламента.

- реклама -