ГЕРБ, ДДС, храни по домовете
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ предлагат 9% ДДС и за храната, доставена по домовете – Видео

ГЕРБ ще предложат изменение в данъчното законодателство във връзка с намаляване на ДДС за доставките на храна по домовете на 9%.

Това съобщи лидерът на ПГ на партията Даниела Дариткова в Народното събрание.

Срокът за действие на мярката е края на 2021 година.

Смятаме, че това е важна мярка, която ще осигури жизнеспособност на ресторантьорския бранш, заяви Дариткова. Тя е напълно в контекста на всички противоепидемични мерки, каза още тя. Разчетите на министерството на финансите показват, че тази мярка ще коства на хазната около 15 млн. лева.

Следващата седмица поправката ще бъде гласувана в пленарна зала.

„Една част от нашия сектор не работи. От месеци изготвяме проекти и ги представяме на правителството и намаляването на ДДС за доставка на храна по домовете. Днес представихме крайните становища и се надяваме да бъдат одобрени от правителството“. Това коментира Ричард Алибегов- председател на Българската асоциация на заведенията.

Менда Стоянова заяви, че диференцираните ставки, не са добро решение за българската данъчна система. „Това, макар и в противоречие, на някои европейски норми, е част от дейността на ресторантите. Много по-важно е хората, вместо да ходят в ресторантите, да получават храната си по домовете“, изтъкна Стоянова.

Диференцирани ставки на ДДС за други сфери не се предвиждат, заяви категорично председателят на бюджетната комисия в парламента. Тя съобщи и новината, че браншове, които са затворени, ще получат държавна помощ по нова схема, която обаче трябвало да мине през одобрението на ЕК.

„Фирмите, които извършват посредническата услуга, комисионното, което фактурират, ще остане 20%, а доставката ще стане 9%. Ресторантът извършва 60% от дейностите“, уточни Алибегов.

 

 

- реклама -