ГЕРБ предлага повече пари за туризъм, тестване на учениците, доболничната помощ и пенсионерите

ГЕРБ-СДС представи предложенията си между първо и второ четене по актуализацията на бюджета в редица сектори.

На брифинг в парламента след разговори с НСОРБ председателят на групата Десислава Атанасова посочи, че по информация от Министерството на финансите има преизпълнение над приходите в размер на над 885 млн. лева и мерките, които ще предложат, няма да надхвърлят тази сума.
ГЕРБ-СДС ще предложат да бъде подкрепена системата на образованието със средства за тестване на учениците, съобщи Красимир Вълчев. Той посочи, че ще предложат и увеличение на делегираните бюджети, с които средства могат да се закупят например въздухопречистватели за класните стаи и останалите помещения.
Костадин Ангелов посочи, че ще настояват Народното събрание да разпредели тези допълнителни 120 млн. лева по пера в бюджета на НЗОК, както искат съсловните организации. От ГЕРБ-СДС ще настояват да се възстанови старата методика за работа при неблагоприятни условия, която да гарантира на всички договорни партньори със Здравната каса 85 процента от прогнозните им бюджети и да се възстанови справедливата методика за хиляда лева на работещите на първа линия.
В държавния бюджет ще предложим допълнителни 40 млн. лева, от които 25 млн. за трансфер към НЗОК, които да осигурят допълнителни средства към заплатите на работещите в първичната извънболнична помощ – общопрактикуващи лекари и професионалисти по здравни лекари, съобщи Ангелов. Идеята е от 1 октомври да се изплаща по 600 лева на лекар и 360 лева на специалист по здравни грижи. Същото важи и за практикуващите в ДКЦ-тата, разясни той. Ангелов добави, че предлагат още 15 млн. лева допълнителни за разпределение за общинските болници за октомври, ноември и декември.
За пенсионерите от ГЕРБ-СДС предлагат добавката от 50 лева да бъде от 100 лева за последните три месеца, за което ще са необходими 212 млн. лева на месец. От политическата сила предлагат да отпадне и таванът на пенсиите, което ще струва 22 млн. лева до края на тази календарна година. Деница Сачева съобщи, че ще предложат да се дават по 500 лева на социалните работници и на служителите в бюрата по труда и инспекциите по труда за последните три месеца на годината.
От политическата сила ще направят предложения за допълнителни средства за персонал за справяне с мигрантската криза, както и за горива и за ремонт на летателна техника.

Бившите управляващи ще предложат да бъдат възстановени 500 млн. лева в бюджета на МРРБ за текущ ремонт и поддържане на пътища. Петя Аврамова отбеляза, че хиляди работници, заети в строителството, не могат да получат своите заплати, защото близо 500 млн. са били взети от бюджета на министерството.

Десислава Танева каза, че ще предложат и 70 млн. лева в подкрепа на животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци.

В сектор туризъм, от ГЕРБ-СДС искат мярката „60 на 40“ да продължи като „80 на 20“. От политическата сила ще подкрепят предложението за подпомагане на авиопревозвачите с 30 млн. лева и ще предложат увеличаване на субсидиите за автомобилните превозвачи за нерантабилни линии.

ГЕРБ-СДС ще предложат да се предвидят и средства за възстановяване на щетите от градушките в Пловдивско, за което щели да са необходими поне 20 млн. лева.

- реклама -