Красимир Ципов, предложен от ГЕРБ-СДС, се оказа единствена кандидатура за председател на ЦИК

Предлагаме за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимир Ципов, съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на консултациите при президента.

Той се оказа и единствена предложна кандидатура, тъй като никоя друга от парламентарно представените партии не предложи номинация за председател. Но и не бяха съгласни Ципов да застане начело на ЦИК. Някои поискаха време, за да предложат свой кандидат или да се тегли жребий.

Президентът Румен Радев подчерта, че ще следва правилата по закон и след като днес има една единствена номинация- остава само тя. А жребий е невъзможен, тъй като реално ще има само един плик с едно име.

„Очертава се следното – за председател Красимир Ципов, Камелия Нейкова – зам.-председател, Емил Войнов – зам.-председател, Цветозар Томов – зам.–председател, Росица Матева – зам.-председател, Севинч Солакова – секретар“. Оттук нататък ще работим за проверка на документи, стаж, образование, принадлежност. Ако няма други решения, това ще бъде съставът на ръководството. Ако имате нещо срещу г-н Ципов, не мога да направя нищо повече от това. В момента от това, което чух, противоречия не мога да установя. Ако няма други предложения, няма да има жребий и ако установим съответствията, г-н Ципов в тази ситуация ще бъде председател“, обясни Радев.

Всички парламентарно представени партии представят пред държавния глава номинациите за състава на изборната комисия, съгласно новите разпоредби в Изборния кодекс.

Квотите на партиите са 4 за ГЕРБ, 3 за „Има такъв народ“, 3 за БСП, 2 за ДПС, също 2 за „Демократична България“ и 1 за „Изправи се! Мутри вън!“.

- реклама -