ГЕРБ поиска единна позиция за Северна Македония

ГЕРБ поиска единна позиция за Северна Македония и премиерът Кирил Петков да уточни каква точно е тя.

БСП на свой ред го защитиха и дадоха да се разбере, че няма разнобой и позицията ни не се е променила, пише „Монитор“.

Повод за коментарите в НС стана последното интервю на премиера пред чужди медии, че през следващите 6 месеца ще форсираме преговорите и „ще прекратим възпрепятстването на Северна Македония за ЕС“.

Тези думи бяха разчетени от анализаторите като намек, че ще оттеглим ветото си над Скопие и ще ги пуснем към ЕС.

На последния Съвет по общи въпроси, където темата за разширяването бе обсъждана обаче, ние сме затвърдили старата си позиция, а в последните заключения дори не е записан срок до края на годината за провеждането на междуправителствените заседания със Северна Македония.

„Едно говори в западната преса, тук не смее да каже, но ние ще следим да не се отстъпва от позицията, която нашето правителство и парламентът прие.

Ангажиментите са много ясни, които Република Северна Македония пое, а знаем, че нищо от това те не изпълняват вече от 2 г.“, коментира Екатерина Захариева.

По думите й съседката ни е отстъпила от всички ангажименти като например коридор 8, който не се строи, а Македония е получила най-много пари.

Прекратявани били и обществени поръчки, след като са спечелени от български компании.

„Гориха няколко пъти български флагове. Казват подайте сигнал на комисията по дискриминация, която се оказа, че не съществува на сайта им.

Заплахи за физическа саморазправа. Човек, който върви със сина си, малко дете и се притеснява от него, съседите му го атакуват, че е с българско самосъзнание. Не може държава, която претендира да е в ЕС да дискриминира“, каза Захариева.

Междувременно Кристиян Вигенин от БСП поясни, че интервюто на Петков трябва да се чете в оригинал и начинът на цитиране в БГ медиите не е коректен.

По думите му БГ позиция остава единна, потвърдена е с решение на НС. Тя обаче ще бъде наградена с комисии за сътрудничество в отделни сфери.

„Хубаво е да се потърси по-широко сътрудничество, но докато РСМ не изпълни ангажиментите си и исканията на България, но позиция не може да има.

Засега България не може да даде съгласие за старт на преговорите.

Ангажиментът на РСМ стои – когато говорим за нови идеи, очакваме преди всичко от тях да бъде изпълнено това, което вече е поставено от наша страна“,каза Вигенин.

- реклама -