социални работници

ГЕРБ подкрепя предложеното от БСП увеличение с 15% на заплатите на социалните работници

ГЕРБ ще подкрепи предложението на левицата за повишаване на заплатите на социалните работници. Това съобщи зам.-председателят на Социална комисия и депутат от управляващата партия Светлана Ангелова по време на дебатите по бюджета на МТСП. БСП поиска 15 % увеличение на разходите за социалните работници.

„Знам колко е тежка работата на социалните работници. Това са едни от хората, които получават най-ниски доходи в държавния сектор. Както и беше споменато заплатата на начинаещ социален работник е близка до минималната. Същевременно социалната сфера се товари с непрекъснато нови задължения, нови дейности, предвид на приетите нови закони през тази и преходната година. Затова колегите социални работници, работещи в АСП – близо 4700 заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 г. от предвиденото 10-процентно увеличение“, обясни Ангелова.

Допълнителният разход ще бъде 5 млн. лв. Не е необходимо допълнително да се увеличават средствата в бюджета на МТСП, тъй като той е 1, 4 млрд. лв. приблизително. Тези 5 млн. могат да намерят място във фонд „Работна заплата“ от вътрешнопреструктуриране на бюджета на социалното министерство.

Нинова поздрави управляващите за решението им

сн. БГНЕС

„Случва се нещо, което рядко сме виждали в тази зала, откакто сме заедно. Искам да поздравя управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, затова че проявиха разум и подкрепят предложението на „БСП за България“. Това е първото, което подкрепяте в този бюджет. Тези хора заслужават съгласие. От името на колегите ви поздравявам за решението да подкрепите предложението ни“, изтъкна лидерът на БСП.

 

- реклама -