ГЕРБ, Георг Георгиев, Дионисий, Светия синод

ГЕРБ питат Светия синод представлява ли Дионисий църквата и може ли да участва в политически изяви

„Това, което вчера наблюдавахме в Банкя е безбожното за пореден път мрачно и недостойно поведение от човек, който се нарича български духовник“.

Това заяви Георг Георгиев от ГЕРБ след като от партията внесоха декларация и запитване в Светия синод.

Причина за реакцията на партията е случилото се вчера пред дома на премиера Бойко Борисов в столичния квартал „Банкя“. Там отлъченият от Светия Синод архимандрит Дионисий Мишев и активисти на „Системата ни убива“ разпънаха черен чаршаф. По време на акцията пък Дионисий изписа на черния чаршаф “Каолиново помни“. През цялото време на грозната акция пък разпопеният Дионисий крещеше „Анатема“.

Не само като миряни, но и като хора, граждани, които вече месеци наблюдават отвратителното поведение на този човек, което започна с ковчези в центъра на София, отслужване на опело, мина през бесилки, за да се стигне до вчерашната акция пред дома на Борисов, в който живеят децата и внуците му, заяви Георгиев. Това силно напомня действията на мафията от миналия век – тогава така са сплашвани хора.

Очевидно това, зад което застават тези хора, предвождани от Дионисий, е страхът да владее съзнанието.

„Ние поискахме Светият Синод да заеме една ясна и публична позиция по отношение на този човек.

Смятаме, че е важно какво следва оттук нататък спрямо тази личност. С двоумение казвам личност“, допълни той.

Той допълни, че от ГЕРБ са се срещнали с главния секретар на Светия Синод Мелнишки епископ Герасим, който ги е приел в кабинета си.

Георг Георгиев определи действията на Дионисий като сатанистки. Освен това срещу него се водят и канонични църковни дела за редица нарушения на Устава на Българската Православна Църква.

Драгомир Младенов от Младежи ГЕРБ пък допълни, че те са получили уверение от главния секретар на Светия Синод, че на следващото заседание ще се вземе решение за действията, които Българската Православна Църква ще предприеме срещу Дионисий Мишев. Освен това те щели да бъдат оповестени публично, а също така и въпросите, които са зададени към Синода, също ще получат публичен отговор.

„Искахме първо да разберем дали архим. Дионисий представлява Българската Православна Църква и дали расото и кръстът се съвместяват с неговото поведение от юли месец миналата година. Преди всичко искам да кажа като православен християнин, че се намираме във време на пост и време, в което трябва да се смирим. Ние сме озадачени от агресивното поведение на човек, който все още носи титлата архимандрит“, заяви Младенов.

„На светски език можем да кажем, че това е един човек, който е рецидивист. Неговото мнение може да бъде охарактеризирано на редица светски и църковни закони“, завърши Георг Георгиев.

- реклама -